More features:

Drugstoerisme

Drugstoerisme
Het Nederlandse gedoogbeleid rondom coffeeshops mag dan voor veel landen een lichtend voorbeeld zijn, de Nederlandse regering is al jaren aan het steggelen om een oplossing te vinden voor dit ‘levensgrote probleem dat veel maatschappelijke overlast veroorzaakt’.

Het laatste geesteskindje van de politici is de wietpas. Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, wil landelijk een soort clubpas invoeren waarmee alleen Nederlanders nog (lokaal) cannabis kunnen kopen. Zonder pasje kom je de shop dus niet meer binnen. Opstelten gaat daarmee wel voorbij aan het feit dat de meeste cannabisgebruikers niet geregistreerd willen worden en dus hun heil elders gaan zoeken. Op straat dus. Waarmee nieuwe illegale markten gecreëerd worden. Die ongetwijfeld ook weer voor de nodige overlast gaan zorgen. Desondanks hoopt de bewindsman met deze maatregel de aantrekkingskracht van het Nederlandse drugsbeleid op buitenlanders terug te dringen. Er kleven echter allerlei juridische haken en ogen aan deze opzet. Tegenstanders geloven dan ook niet dat de landelijke invoering van een wietpas veel kans van slagen heeft. Hiervoor is namelijk verandering van de Opiumwet nodig waarin letterlijk staat dat de verkoop van wiet verboden is. Daarom worden softdrugs dus ook getolereerd in Nederland en niet –zoals velen denken- dat het gelegaliseerd is.. .

Wietpas
Met de extreem lage snelheid van beslissingen nemen in het Nederlandse politieke systeem in het achterhoofd, kan het dus nog jaren duren voordat deze wietpas er echt is. Als die wet er überhaupt al gaat komen, want  dan zal je eerst het absolute verbod op de verkoop van softdrugs in de Opiumwet moeten opheffen. Bovendien zou zo’n wet niet in strijd mogen komen met internationale verdragen die tegen iedere vorm van discriminatie zijn. En ook dat wordt met dit voorstel (door buitenlanders te weren uit coffeeshops) een hels karwei.  Landelijk gezien gaat de wietpas dus een groot probleem opleveren, maar enkele bestuurlijke niveaus lager kan het echter wel. Burgemeesters kunnen coffeeshops, die op hun grondgebied staan, verplichten om buitenlandse drugstoeristen te weren door middel van het gewraakte pasjessysteem. Op dit moment is het nog onduidelijk welke burgemeesters deze maatregelen gaan toepassen.  

Jointje

Steden als Maastricht hebben al aangegeven ook heil te zien in een andere oplossing door het verplaatsen van coffeeshops vanuit het centrum naar de randen van de stad. Het huidige kabinet vindt scholen en coffeeshops geen goede combinatie, waardoor de komende jaren 58 zaken gedwongen zullen moeten verkassen omdat ze binnen een straal van 350 meter van een school liggen. Liefhebbers van een jointje krijgen echter steun uit onverwachte hoek. Veel jongerenafdelingen  van de gevestigde politieke partijen willen de teelt legaliseren en zo uit het verdomhoekje halen. Op dit moment mag een coffeeshophouder namelijk wel wiet aan een consument aan de voordeur verkopen, maar de inkoop van die wiet door de shophouder aan de achterdeur blijft een nevelachtig grijs gebied waar vooral de onderwereld haar tentakels wijd verspreid in heeft zitten. Dit schimmige imago van de hennepteelt blijft deze bedrijfstak parten spelen, zeker zolang deze tweeslachtigheid van het Nederlandse beleid rond coffeeshops in stand blijft.

Strafbaar
Ook andere maatregelen zijn  op komst. Wie binnenkort een joint rookt en daarna aan het verkeer gaat deelnemen, is binnenkort net zo strafbaar als wie met een borrel te veel op achter het stuur kruipt. Minimaal drie uur rust is het devies. En wie een flinke snuif cocaïne heeft genomen, moet minimaal zes uur de auto laten staan. Dat is de periode die het lichaam gemiddeld nodig heeft om de werkzame stof tot veiliger hoeveelheden af te breken. Het Nederlandse kabinet verwacht nu al dat het Openbaar Ministerie jaarlijks minimaal 3000 rijders onder drugsinvloed zal berechten. Een andere verandering die op komst lijkt is dat sommige sterke soorten cannabis met een percentage van meer dan 15 procent THC, de werkzame stof in hasj en wiet, zouden moeten vallen in de categorie harddrugs. Deze in Nederland geproduceerde wiet heeft de laatste jaren namelijk een enorme toename gezien van het thc-gehalte. Waardoor de consumptie hiervan strafbaar wordt, omdat de kans op verslaving en psychoses  veel groter is. Grote vraag is natuurlijk hoe politie en coffeeshophouders het hoge thc-gehalte dienen te controleren.  Er zijn namelijk geen apparaten om de percentages in wiet en hasj te meten. Of de agent zal ter plekke een hijs moeten nemen, om al rokende zelf vast te stellen of het percentage boven de 15 procent uitkomt…
 Add Your Comments

Connect with:

We'll never post anything without your permission

Don't want to connect via a social network? No problem, comment here
DisconnectClose form [x]

Add Your Comments

Write your own review or add your comments for this venue here. Note: this is for reader's reviews only; contact the venue directly for information or reservation requests.Rate this venue:

This download is free, but we would like you to leave us your
email address so that we can keep in touch with you about new In Your Pocket guides.