More features:

La Naranja Mecánica

La Naranja Mecánica
In de hete zomer van 2010 speelde het Nederlands elftal voor de derde keer in haar historie een WK-finale. Na eerdere teleurstellingen tegen Duitsland (1974) en Argentinië (1978) was het nu Spanje die in Zuid-Afrika de mondiale titel voor de neus van de Nederlanders wegkaapte. De mannen van het keurkorps van trainer Bert van Marwijk zullen nog (minimaal) drie jaar moeten wachten eer zij een hernieuwde kans krijgen op jacht naar de hoogste voetbaltitel in de wereld.

Als we er tenminste van uit mogen gaan dat Oranje, zoals het team liefkozend wordt genoemd naar de kleur van hun shirts, zich wederom kwalificeert voor het grootste sporttoernooi ter wereld. Nederland heeft redelijke mazzel gehad met de loting voor de 20e editie van dit toernooi. Van de negen Europese poules die gaan strijden om rechtstreekse kwalificatie, dient de ploeg af te rekenen met vijf andere landen: Turkije, Hongarije, Roemenie, Estland en Andorra. Van deze ploegen is Turkije zonder meer de meest lastige tegenstander. Op papier althans, want de brigade van de Nederlandse trainer Guus Hiddink presteert al jaren ver onder de maat. De steun van de fanatieke supporters brengt Ay-Yıldızlılar (Turks voor ‘de maansterren’, refererend aan de witte maan en ster op de vlag van Turkije) echter regelmatig naar een hoger niveau. Hongarije is inmiddels een oude bekende van ‘La Naranja Mecánica geworden, een liefkozende bijnaam verwijzend naar een roman en een referentie naar het ingenieuze totaalvoetbal en de precieze passes die het elftal uitvoerde in de jaren zeventig. In de aanloop naar het EK 2012 in Oekraïne en Polen verpletterde Oranje de Oost-Europeanen nog twee keer met een totale eindscore van 9-3. Roemenie was in eerdere kwalificatietoernooien nooit een probleem voor de Nederlanders. Sinds de Olympische Spelen van 1924 wist Roemenië in elf onderlinge ontmoetingen slechts een keer te winnen. De elf beste voetballers van Estland mogen al helemaal geen gevaar vormen voor de vicewereldkampioen, de mooie vrouwen van diens hoofdstad Tallinn daarentegen lijken een groter gevaar te vormen voor de sterren van Oranje. De spelers van het Nederlands elftal staan er namelijk om bekend niet vies te zijn van vrouwelijk schoon. Het koste Nederland in 1974 al de wereldtitel in Duitsland toen het Duitse boulevardblad Bild een dag voor de belangrijke WK-finale de voetballers in een zwembad fotografeerde omringd door talrijke wellustige vrouwen. De gehele nacht stond vervolgens in het teken van echtelijke ruzies waardoor de concentratie van de voetballers op het veld ver te zoeken was… En de geschiedenis herhaalde zich onlangs toen verdediger John Heitinga en de normaliter zeer brave aanvaller Dirk Kuyt na een interland in een Braziliaanse nachtclub gefotografeerd werden  met wederom een blik aan zwoele lokale dames om zich heen. Dee rel werd echter vrij snel in de kiem gesmoord door bondscoach Van Marijk die als een heuse matador waakt over zijn spelers. En over het piepkleine bergstaatje Andorra, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje in, maken we al helemaal geen woorden vuil. Het lijkt er dus op alsof kwalificatie voor het WK een haalbare zaak moet zijn.

Op het moment dat deze woorden naar de drukker gaan was de kwalificatie voor het EK 2012 in Polen/Oekraïne bijna afgerond. In Groep E, met Zweden, Moldavië, Finland, San Marino en Hongarije als tegenstanders, wist Nederland tot de laatste wedstrijden toe een honderd procent score te realiseren. De nummer een van deze groep plaatst zich rechtstreeks voor dit toernooi. Het doel van Oranje is duidelijk. Coach Van Marwijk wil in de voetsporen treden van de legendarische trainer Rinus Michels, die in 1988 het land naar de grootste historische voetbalprestatie tot nu toe leidde. Met een 2-0 winst op de (voormalige) Sovjet-Unie won het de Europese titel.

Ajax
In eigen land won Ajax afgelopen seizoen de dertigste landstitel. In een bloedstollende finale van het seizoen had The Master of Suspense, Alfred Hitchkock, geen spannender slot kunnen bedenken. In een rechtstreeks titelgevecht waren de Amsterdammers op de laatste speeldag te sterk voor FC Twente en konden daarmee de derde ster op hun tricot laten naaien, een symbool voor hun abonnement op de meest belangrijke titel van het land. FC Twente, de provincieclub uit Enschede (een voormalige textielstad uit het Oosten van Nederland,), heeft zich de laatste jaren haast geruisloos tussen de traditionele grootmachten PSV (Eindhoven) en Feyenoord (Rotterdam) weten te mengen. Twee jaar geleden won het verrassend de landstitel.
Dit jaar zijn de beide favorieten (Ajax en FC Twente) weer goed uit de startblokken gekomen, waardoor naar alle waarschijnlijkheid ook de kampioen van het huidige seizoen 2011/2012 weer hier gezocht zal moeten worden.

Mickey Mouse
De Nederlandse competitie mag dan wel eens gekscherend de Mickey Mouse competitie van Europa genoemd worden, er zijn weinig divisies in Europa waar aantrekkelijker en aanvallender gespeeld wordt dan in Nederland. Vaak op het naïeve af.  Het levert in ieder geval een boeiende competitie op, waar de liefhebber van verzorgd voetbal aan zijn trekken komt.

De nog steeds voordurende internationale crisis heeft ook in de twee betaalde Nederlandse divisies zijn sporen achtergelaten. Twee clubs zijn de afgelopen jaren zelfs verdwenen (Haarlem en RBC Roosendaal) uit het betaalde voetbal en van de 36 clubs die momenteel nog actief zijn, zijn er slechts vijf kerngezond (Go Ahead Eagles (Deventer), MVV Maastricht, Telstar (Velsen), FC Twente (Enschede) en FC Volendam). Maar liefst dertien ploegen hebben hun huishoudboekje zo slecht op orde dat de nationale voetbalbond, de KNVB, deze heeft ingedeeld in de laagst mogelijke categorie Onvoldoende. In feite staan deze clubs eigenlijk onder curatele en dient het elke uitgave te verantwoorden aan de KNVB. Het ergste leed lijkt echter achter de rug te zijn, want veel clubs hebben al de tering naar de nering gezet en hebben flink gesnoeid in hun begrotingen.

Hooligans
De toeschouwers lijken hun vertrouwen niet verloren te hebben in hun helden, want net als vorig jaar kochten weer bijna 300.000 trouwe volgelingen een seizoenkaart voor hun favoriete club in de Eredivisie, de hoogste divisie in de Nederlandse competitie. Ajax (40.500), PSV (28.500) en Feyenoord (28.000) hebben de grootste stadions en dus ook de grootste schare volgelingen. Wie een wedstrijd in Nederland wil bekijken, zal makkelijker aan kaartjes kunnen komen voor een wedstrijd in de Eerste Divisie. Deze zijn haast nooit uitverkocht en de stadions zijn een brok nostalgie, zoals bijvoorbeeld De Lange Leegte van SC Veendam en sportpark Schoonenberg van Telstar, dat tegenwoordig het Tata Steel Stadion heet. Wie sfeer belangrijk vindt, wordt aangeraden om eens wedstrijd te bezoeken van de provincieclubs NAC (Breda), FC Utrecht en ADO Den Haag die van elke thuiswedstrijd een feestje maken. Voor de hooligans hoef je anno 2011 niet meer bang te zijn. Dankzij de vele moderne stadions en een betere beveiliging (camera’s en hekken) gebeuren nog zelden incidenten in de voetbaltempels.
  

Add Your Comments

Connect with:

We'll never post anything without your permission

Don't want to connect via a social network? No problem, comment here
DisconnectClose form [x]

Add Your Comments

Write your own review or add your comments for this venue here. Note: this is for reader's reviews only; contact the venue directly for information or reservation requests.Rate this venue:

This download is free, but we would like you to leave us your
email address so that we can keep in touch with you about new In Your Pocket guides.