Tilburg (Nederlands)

Historie

share

709 - Eerste vermelding Tilburg
In dit jaar wordt Tilburg voor het eerst vernoemd. Op 21 mei maakt priester Vigilius te “Tilliburgis” een akte op, waarin de edelman Aengilbertus een hoeve schenkt aan de Utrechtse Bisschop Willibrord. Tilliburgis is hoogstwaarschijnlijk de naam voor een aantal nederzettingen.



1232 - Eerste vermelding van kerk
De Hertog Hendrik I van Brabant schenkt de patronaatsrechten van de kerk van (West)Tilburg aan de abdij van Tongerlo. De kerk had Sint Dionysius, de eerste bisschop van Parijs, als patroon. Wanneer de eerste kerk in Tilburg werd gebouwd is onbekend, wel is bekend dat deze was gesitueerd op de plaats van huidige Heikese kerk.

1387 - Heer van Tilburg
Hertogin Johanna van Brabant verkeert in geldnood. Ridder Paulus van Haestrecht, hoogschout van ’s-Hertogenbosch, is bereid om de Hertogin een geldlening te verstrekken. Johanna van Brabant geeft de dorpen Tilburg, Drunen en Goirle daarvoor in onderpand. Paulus van Haestrecht wordt daarmee heer van Tilburg.

1453 - Een eigen schepenbank
Philips de Goede van Bourgondië, hertog van Brabant verleent aan heer Paulus van Haestrecht de bevoegdheid om voortaan jaarlijks de zeven schepenen te benoemen en de rechtspraak in zijn dorpen Tilburg en Goirle te regelen. Er zal voortaan recht gesproken worden volgens het recht van ’s-Hertogenbosch.



1500 – Centrum van de textiel
Tilburg bestaat rond deze tijd uit een aantal dorpskernen zoals Goirke, Heike, Heuvel, Hasselt en Heikant. Op de uitgestrekte heidevelden rond deze dorpen worden veel schapen gehouden. De grote hoeveelheid wol die dat oplevert is ideaal voor het ontstaan van de textielnijverheid in Tilburg. Veel Tilburgers vinden werk als scheerder, spinner of wever. Tilburg groeit door de eeuwen heen uit tot het belangrijkst textielcentrum van Nederland.

1570 – Tilburgse Kermis
Uit een voogdijrekening stamt de eerste schriftelijke vermelding van een kermis in Tilburg die in  augustus gehouden wordt.  In 1575 geeft Koning Philips II Tilburg toestemming om drie jaarmarkten te houden. De kermis in Tilburg, die sinds 1939 wordt gehouden in de laatste week van juli, is inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat meer dan 1 miljoen bezoekers trekt.
 
1746 - Schilder Gerard van Spaendonck
De schilder Gerard van Spaendonck wordt geboren. Deze zoon van de latere burgemeester van Tilburg krijgt zijn schildersopleiding in Antwerpen bij Guillaume-Jacques Herreyns. In 1769 vertrekt hij naar Parijs waar hij naam maakt als bloemschilder. Op voorspraak van de schilder Claude-Henri Watelet wordt hij aangesteld als miniatuurschilder aan het hof van Lodewijk XVI. In 1808 wordt hem door Napoleon de titel graaf verleend. Na zijn overlijden in 1822 wordt hij begraven op het Parijse kerkhof Père Lachaise.

1809 - Tilburg krijgt stadsrechten
Koning Lodewijk Napoleon bezoekt Tilburg tijdens een rondreis door Nederland. Per koninklijk besluit geeft de koning Tilburg op 18 april 1809 stadsrechten. Bij een eerder gehouden volkstelling heeft Tilburg 9465 inwoners.


1809 - Petrus Donders
Op 27 oktober wordt Petrus Donders in Tilburg geboren. Peerke, zoals hij door de Tilburgers wordt genoemd, volgt de priesteropleiding en vertrekt in 1842 naar Suriname.  Aanvankelijk werkt hij als kapelaan in Paramaribo. In 1855 wordt hij priester van een melaatsenkolonie aan de Coppename rivier. Peerke overlijdt in 1887 en wordt later begraven in de Kathedraal van Paramaribo. Na zijn dood worden meerdere genezingen aan hem toegeschreven en groeit zijn geboortehuis uit tot bedevaartplaats. In 1982 is hij te Rome zalig verklaard. In 2009 is er bij het heiligdom aan de Heikant een museum voor het opgericht: Peerke Donders Paviljoen, Museum voor naastenliefde.

1827 – Eerste stoommachine in Tilburg
Pieter van Dooren plaats de eerste uit Verviers afkomstige stoommachine in zijn in 1825 opgerichte wolspinnerij. Onder de Tilburgse textielarbeiders, die bevreesd zijn dat de stoommachine hun werk zal overnemen, breken protesten uit, waarbij bij Pieter van Dooren de ruiten worden ingegooid. In 1975 wordt zijn wolspinnerij, na heftige debatten in de Tilburgse gemeenteraad, gesloopt.

1840 - Troonsbestijging koning Willem II
 Op 7 oktober bestijgt koning Willem II de troon. Deze Oranjetelg verbleef graag in Tilburg. “Hier adem ik frank en vrij“ zei hij over de stad. In 1847 gaf hij opdracht tot de bouw van een paleis dat dienst moest doen als buitenverblijf. Het was in zijn geliefde stad waar koning Willem II na een kort ziekbed op 17 maart 1849 overleed. 

1927 Universiteit van Tilburg
De Roomsch Katholieke Handelshoogeschool wordt opgericht. De school gaat van start met 28 economiestudenten. Vanaf 1963 worden aan de hogeschool een aantal nieuwe faculteiten toegevoegd waaronder de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Theologie en Letteren. In 1986 wordt de naam van de hogeschool gewijzigd in Katholieke Universiteit Brabant. Sinds 2002 draagt de universiteit de naam Universiteit van Tilburg.


1944 - Verzet van Coba Pulskens
  
Coba Pulskens, die al eerder joodse onderduikers heeft opgenomen, krijgt op 8 juli 1944 het verzoek om vijf geallieerde piloten aan onderdak te helpen. Terwijl de eerste drie piloten zich al in de woning aan de Diepenstraat bevinden, wordt de auto met de andere twee piloten door Duitse militairen aangehouden. Tijdens de verhoren komen de Duitsers achter de verblijfplaats van de eerder ondergedoken piloten. Bij de daarop volgende inval in de woning worden de drie piloten met de Canadese, Britse en Australisch nationaliteit gedood. Coba wordt gearresteerd en overlijdt in februari 1945 in concentratiekamp Ravensbrück.  

1992 - Museum De Pont
In een door architecten Bethem en Crouwel verbouwde voormalige wolspinnerij wordt het centrum voor moderne kunst De Pont geopend. Dit museum voor beeldende kunst uit binnen- en buitenland is vernoemd naar de jurist en zakenman mr. J.H. de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap een stichting 'ter stimulering van de hedendaagse kunst' wordt opgericht. De Pont behoort tot de best bezochte kunstmusea in het zuiden van Nederland. 
 

This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top