Velenje (Slovenian)

Velenje In Your Pocket

share
Velenje leži v objemu narave, obkroženo je z valovitimi zelenimi griči Šaleške doline, Kamniško-Savinjskimi Alpami na zahodu in Pohorjem na vzhodu. Čeprav je po velikosti peto največje mesto v Sloveniji, je med domačimi in tujimi turisti še dokaj neraziskano. Upamo, da bomo s prvo izdajo vodiča Velenje In Your Pocket pripomogli, da ga bo obiskalo čim več ljudi.

Mesto in njegov veličasten grad sta bila v zgodovinskih zapisih prvič omenjena leta 1264, ko je bilo Velenje še manjše naselje s trgom in agrikulturno središče neštetih vasic in kmetij iz okolice. Večji razvoj je mesto doživelo šele v drugi polovici 19. stoletja, ko so tu odkrili eno največjih nahajališč lignita na svetu. Zaradi premogovništva se je mesto hitro razvijalo, sodobno Velenje pa je bilo načrtno zgrajeno v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Velenje je mestne pravice pridobilo s slovesnostjo 20. septembra 1959. Leta 1981 so ga v spomin pokojnemu jugoslovanskemu maršalu preimenovali v Titovo Velenje, po osamosvojitvi Slovenije leta 1990 pa nazaj v Velenje. Kljub ponovnem preimenovanju je v mestu še vedno prisoten duh socializma, saj se po Titu imenuje osrednji mestni trg, kjer stoji tudi največji Titov spomenik na svetu.
Danes je Velenje mladostna regionalna prestolnica, ki kar kliče po tem, da jo raziščete. Premogovnik še vedno pokriva približno tretjino slovenskih potreb po energiji, na območju starih Škal pa se nahaja tudi zanimiv in avtentičen Muzej premogovništva Slovenije. Pravljični Velenjski grad stoji na hribu nad mestom, v njem pa si lahko ogledate številne muzejske zbirke. Prav tako je v bližini mnogo manjših muzejev, ki pričajo o tem, da velenjska agrikulturna zgodovina še ni pozabljena. Poleg premogovnika je Velenje znano tudi po največjem slovenskemu proizvajalcu gospodinjskih aparatov – podjetju Gorenje.
V mestu preko celega leta potekajo številni festivali, ki so namenjeni predvsem mladini in družinam, med njimi izpostavljamo Pikin festival, Festival mladih kultur Kunigunda in Srednjeveški dan. Velenje je mesto cvetja, ki krasi prav vsako ulico, trg ter javne umetniške skulpture in institucije (sodobne in klasične), ki jih lahko občudujete kamor koli pogledate.

Velenje se ponaša s certifikati Otrokom prijazno Unicefovo mesto, Starosti prijazno mesto in Občina po meri invalidov.

Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili izdajo prvega vodiča Velenje In Your Pocket, to so strokovnjaki iz turističnih organizacij, prijazni domačini in vsi ostali, ki smo jih spoznali v mestu. Če imate kakršna koli
Read more
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top