Tilburg (Nederlands)

Tilburgse Kermis

more than a year ago
Voor wie van kermissen houdt, is de Tilburgse Kermis het summum. Met jaarlijks tussen de 230 en 250 attracties uit binnen- en buitenland, is dit de grootste kermis van de Benelux.

Uniek aan deze kermis is dat de complete binnenstad ervoor wordt afgesloten om ruimte te maken voor een 4,5 kilometer lang kermislint. De Tilburgse Kermis trekt elk jaar ruim een miljoen bezoekers en is daarmee één van de best bezochte evenementen van Nederland. De kermis heeft haar oorsprong in 1570 en was oorspronkelijk een jaarmarkt, ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van Tilburg. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerkemisse. In 440 jaar is de Tilburgse Kermis tot een toonaangevend evenement met vele moderne attracties, welke hun première vaak beleven tijdens de tien kermisdagen in Tilburg, maar ook oude attracties hebben hun eigen plek op de zogenaamde nostalische kermis. Hier vind je nog kermisattracties uit grootmoeders tijd, maar die, vooral voor de kleintjes, nog niet aan populariteit hebben ingeboet. Naast de honderden attracties, wordt ook in de rest van de binnenstad volop aandacht besteed aan het evenement: de horeca pakt groots uit met DJ-sets, podia en themadagen. Zo zijn er gehandicaptenmiddagen en kindermiddagen met gereduceerde ritprijzen, is er straattheater en wordt op de kermismaandag de beroemde Roze Maandag gehouden. Dit evenement, dat homo’s lesbi’s uit heel de Benelux naar Tilburg trekt, is tegenwoordig de drukst bezochte dag van de Kermis. Tijdens Roze Maandag treden vele artiesten op bij één van de vele podia in de stad of in speciale feesttenten en, niet te vergeten, de gaykroegen.

De Tilburgse Kermis heeft zelfs een eigen radiozender. Informatie over de kermis, verkeersinformatie en typische kermismuziek wisselen elkaar af op KermisFM, alleen in de regio Tilburg en tijdens de kermis te beluisteren op 107 FM. Wanneer de tien feestdagen voorbij zijn, wordt de kermis traditioneel begraven. De attracties sluiten om 22:00 uur en een begrafenisstoet trekt door de stad naar de Piushaven, waar onder luid kabaal van een vijftien minuten durend vuurwerk symbolisch afscheid wordt genomen van de kermis. De Tilburgse Kermis vindt in 2014 plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 juli.


Opmerkingen

Social Media
google sign in button
Laat een bericht achter via uw email This e-mail address is not valid
Naam*

Lokatie

Bericht*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top