Utrecht (Nederlands)

Domplein

more than a year ago
Utrecht telt vele pleinen. Net zoals elke Middeleeuwse stad. Maar in Utrecht is er maar een plein dat er eigenlijk toe doet: het Domplein. En dan niet alleen natuurlijk vanwege die 112,34 meter hoge kerktoren die de trots van iedere Utrechter is. Als inwoners van deze stad terugkeren van vakantie hanteren ze niet voor niets de gevleugelde uitdrukking ‘ik voel me pas thuis als ik de Dom weer zie’.
Wie voor het eerst het Domplein betreedt, valt even stil. Hier voel je namelijk de rijke historie van de stad herleven. En dan te bedenken dat het hier, heel lang geleden, nog mooier moet zijn geweest. In de 11e eeuw stond hier keizerlijk paleis Lofen dat zijn schoonheid over deze mooie plek liet vallen. Een negendaagse (!) grote stadsbrand in 1253 verwoeste vele gebouwen, waaronder ook Lofen. Anno 2011 is er dus helaas niet veel meer van over, al kan je in restaurant Walden in de kelder nog prachtige ondergrondse delen en fragmenten zien.
Een klein stukje verder, eveneens ondergronds, zit sinds 2010 Schatkamer Domplein gevestigd. Onder de stenen van het Domplein rust namelijk de oorsprong van Utrecht. Waar vroeger Romeinse soldaten in Castellum Traiectum (de allereerste naam van Utrecht) de noordgrens van hun rijk bewaakten, daar wordt nu de historie van de stad een gezicht gegeven.

Horeca
Ook bovengronds heeft het Domplein genoeg te bieden. Liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen zich vermaken met een keur aan café-restaurants. Door het veelvuldig gebruik van glazen wanden is een mooi uitzicht op de Dom nooit ver weg. En dankzij de gunstige ligging van de knus ingerichte terrassen is het goed toeven bij restaurant Asia de Cuba, brasserie Domplein, café restaurant Lofen en bar restaurant Walden op dit sfeervolle plein. En of je nou een internationaal tapas gerecht, een Hollandse ovenschotel, Oma’s stoofpeertjes of een Belgische trappist bestelt: het is allemaal te vinden in deze horecagelegenheden.
Waar het gevarieerde aanbod van gezellige cafés en Bourgondische restaurants ophouden, vind je het meest bezochte gebouw van het Domplein.
Een bezoek aan Utrecht is echter nooit af zonder de Domtoren beklommen te hebben. Dit meer dan 600 jaar oude gebouw heeft een rijke historie die door zijn grandeur laat zien dat Utrecht ooit het centrum is geweest van een belangrijk internationaal religieus netwerk. . Het best verborgen geheim van dit plein ligt echter verborgen achter de lange muur tussen Dom en het Academiegebouw. Hier ligt het Pandhof van de Dom. Een Middeleeuwse overdekte kruisgang rond een open hof doet elke bezoeker stilstaan van verbazing. Deze siertuin met meer dan 140 verschillende soorten planten en kruiden ruikt niet alleen heerlijk, het is de perfecte rustgevende oase in deze hectische, maar o zo verslavende stad.

Opmerkingen

Social Media
google sign in button
Laat een bericht achter via uw email This e-mail address is not valid
Naam*

Lokatie

Bericht*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top