Bucharest

Cele trei tipuri de măști eficiente împotriva COVID-19

more than a year ago
            Având în vedere că începând cu data de 15 mai, Starea de Urgenta vă fi înlocuită cu cea de Alerta pe tot teritoriul tarii, una din masurile pentru combaterea și prevenirea noului COVID-19 va fi obligativitatea de a purta masca faciala în spatiile publice.  Mai multe despre ce se va intampla dupa 15 mai, aici: Update on the Coronavirus Lockdown in Romania.

    În cee ce privește măștile faciale pentru prevenția împotrivă COVID-19, în general exista 3 tipuri:


-    Măști chirurgicale
-    Respirator N95
-    Măști faciale Homemade din panza

Măști chirurgicale

 


Măștile chirurgicale sunt mășți de față de unică folosință, care se potrivesc, care iți acoperă nasul, gura și bărbia. De obicei sunt folosite pentru:
•    îl protejează pe purtător de spray-uri, stropi și picături de particule mari;
•    previne răspândirea secrețiilor respiratorii potențial infecțioase de la pacient la purtătorul măștii

Măștile chirurgicale pot varia în ceea ce privește designul, însă masca în sine este adesea plată, de formă  dreptunghiulară, cu pliuri sau fară pliuri. Partea superioară a măștii conține o bandă metalică care poate fi modelata după conturul nasului.
Benzile elastice sau legăturile lungi și drepte ajută la menținerea măștii chirurgicale în timpul purtării. Acestea pot fi decupate în spatele urechilor sau legate în spatele capului.

Respirator N95

 


Respirator N95 este o mască faciala cu mult superioara în ceea ce privește protecția împotrivă virușilor. Pe lângă stropi, spray-uri și picături mari, acesasta masca poate filtra 95% din particule foarte mici, categorie în care sunt incluși și virușii sau bacteriile.

Respirator 95 are în general o formă circulară sau ovală și este conceput pentru a forma o etanșare strânsă pe față. Benzile elastice ajută la menținerea ferma pe suprafață fetei. Unele tipuri pot avea o atașare numită supapă de exhalare, care poate ajuta respirația și elimia acumularea de căldură și umiditate.

Măștile Respirator N95 nu sunt unice. Acestea trebuie să fie testate în mod corespunzător înainte de utilizare pentru a te asigura că este formata o etanșare corespunzătoare. Dacă masca nu se sigilează eficient pe față, nu veți primi protecția corespunzătoare.

După ce au fost testate corect, utilizatorii aparatelor Respirator N95 trebuie să efectueze o verificare a eficientei etanșării la fiecare utilizare. De asemenea, este important de reținut că nu se poate realiza o etanșare strânsă în unele grupuri de persoane cum ar fi copiii și persoanele cu păr facial.

Dezavantajele pentru care CDC nu recomanda în mod special purtarea unuor măști de tip Respirator N95 sunt următoarele:
•    devin incomod de purtat după un timp relativ scurt și nu pot fi purtate de copiii mici
•    oferta mondiala de astfel de măști este limitata, ceea ce face esențială folosirea lor de către personalul medical

Măști faciale homemade

 


Purtarea acestor măști este recomandata de CDC tuturor persoanelor care au peste 2 ani și care nu au probleme grave respiratorii. De asemenea, confecționarea de măști și utilizarea acestora reprezintă o măsură suplimentară voluntară de sănătate publică, întrucât cele chirurgicale sau Respirator N95 au stocuri epuizabile în condițiile actuale, iar prioritatea în purtarea lor ar trebui rezervata, în continuare, lucrătorilor din domeniul sănătății și a altor respondenti medicali, așa cum recomanda CDC.

Măștile faciale confecționate din panza trebuie spălate sau curățate în mod regulat în funcție de frecventa de utilizare. Cel mai sigur mod în care o poți curata este să lași mașină de spălat să își facă treaba la o temperatura ridicata. Pentru a fi sigur că iți scoți corect masca după folosire, fară a rișca să preiei potențiali viruși sau bacterii de pe aceasta, nu trebuie a iți atingi ochii, nasul, gura sau chiar pielea, iar după îndepărtare este esențială spălarea și dezinfectarea mâinilor.

Beneficiile măștilor homemade:
•    Măștile homemade pot fi făcute în casa din materiale comune, așa că nu exista un stoc care se poate epuiza;
•    Ele pot scădea riscul că persoanele fară simptome să trasnmita virusul prin vorbire, tuse sau strănut;
•    Oferă o protecție mai mare decât nepurtarea niciunui tip de masca.

Riscurile măștilor făcute în casa:
•    Studiile au arătat că purtarea unei măști homemade nu este la fel de eficienta în blocarea virușilor ca o masca chirurgicala sau una tip Respirator N95;
•    Acestea nu înlocuiesc și nu reduc necesitatea altor masuri de protecție. Practicile de igiena personala și distanțarea sociala sunt cele mai bune metode de a-ți pastra sănătatea.

 

Comments

Connect via social media
google sign in button
Leave a comment using your email This e-mail address is not valid
Please enter your name*

Please share your location

Enter your message*
Put our app in your pocket
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top