S-Hertogenbosch (Nederlands)

Terug naar de Natuur

share

Aan de zuidoostelijke zijde van Den Bosch ligt de gemeente Sint-Michielsgestel. Een uniek samenspel van vijf dorpen en twee gehuchten die tezamen Het Groene Buiten vormen.  Deze kleine karakteristieke Brabantse gemeenschappen versterken elkaar door een zeer bijzonder en afwisselend buitengebied. Samen vormen zij de perfecte plek voor eenieder die wat anders wil dan de grote stad.  Hier kan je namelijk volop genieten van historische landgoederen, een haast nog ongerepte natuur en de welbekende Brabantse gastvrijheid.

Al in de oudheid waardeerden de stadsmensen de natuurlijke schoonheid en rust van dit gebied. De rijke handelaren en de adel wilden wat anders dan de stadse ongemakken van die tijd. Vanaf de 17e eeuw trokken velen van hen naar het buitengebied De Heerlickheit’ Sint-Michielsgestel. Daar woonden ze op landerijen als Sterrenbos en Gruiterbos, op grote boerderijen, of in kastelen als Nieuw-Herlaar en Seldensate. Uiteraard gingen de heren niet zelf aan de slag met schop en snoeimes in hun immense tuinen. Voor de plaatselijke bevolking was er dan ook volop werk. Oude beroepen en hun werktuigen kom je nu nog tegen in verschillende boerderij musea.

De ligging, vlakbij het vruchtbare water en de grote stad, was een zegen voor dit gebied. In Den Dungen zorgde men voor de voedselvoorziening van de ruim 30.000 stedelingen. Het rijke aanbod van rivieren en beken in dit gebied bood volop kansen voor de industrie en landbouw, maar zorgde tegelijkertijd ook voor gevaar in dit drassige landschap. Al vanaf 800 bouwden de boeren en tuinders daarom eigenhandig dijken en stuwen om hun gewassen te beschermen tegen het wassende water dat via overstromingen en dijkdoorbraken voor veel ellende zorgde. De Ringdijken rondom Den Dungen, Sint Michielsgestel en Berlicum zijn op deze manier ontstaan. Anno 2012 zijn dit prachtige stekjes om al wandelend of fietsend te verkennen. Ook zijn er volop ruiterpaden en mountainbikeroutes aangelegd in deze groene oase. Zelfs de grootste stadsfreak komt hier aan zijn trekken. Gezinnen met kinderen vermaken zich in het Gestelse zwembad of met spellen als boerengolf en paintball. Golfliefhebbers genieten alleen al van de mooie omgeving op Zegenwerp, een locatie die ook de Koninklijke Nederlandse familie af en toe verleidt voor een poging tot een hole-in-one.
 
Het Rijke Roomse leven waar de provincie Brabant zo beroemd om is, is hier nog in volle glorie te ontdekken. De gemeente Sint-Michielsgestel teert niet alleen  op zijn rijke verleden, maar biedt ook een keur aan activiteiten van deze tijd. De horeca is zeer divers, terwijl ook de overnachtende toerist kan kiezen uit een gevarieerd aanbod van campings, hotels en bed & breakfasts. Liefhebbers van het Bourgondische leven gaan al watertanden bij het horen van smakelijke (streek)gerechten als kipkap en horlepeekes die in deze regio op het menu staan. Wie nieuwsgierig is hoe kaas gemaakt wordt, kan een kijkje nemen (en natuurlijk proeven) bij een traditionele kaasboerderij. Een iets meer exotische ervaring ontdek je in Berlicum, waar kamelenmelkerij Smits zorgt voor romige melk en zalige bonbons. Cultuurliefhebbers vermaken zich op regenachtige dagen in de oudheidkundige musea van Sint-Michielsgestel en Den Dungen. De verschillende molens, kerken, kastelen, Duitse oorlogsloopgraven en landgoederen mogen zeker ook niet ontbreken op het ‘Things to do’ lijstje. En sinds kort is het gehucht Maaskantje een regelrechte toeristische attractie waar drommen jeugdige Nederlanders en busladingen Duitsers en Belgen op afkomen. Dit dankzij de vijf asociale heren van New Kids. Via de website www.hetgroenebuiten.nl ontdek je nog veel meer spannends.

Refine your search

Kies categorie
Toon alle categorien
Accomodatie Sint-Michielsgestel
- Bed and Breakfast
Bezienswaardigheden
Eten & Drinken Sint Michielsgestel
Handige adressen
Winkelen
Kies categorie
Accomodatie Sint-Michielsgestel
Bed and Breakfast
Bezienswaardigheden
Eten & Drinken Sint Michielsgestel
Handige adressen
Winkelen
Kies voorkeuren
Show all
Air-conditioning
Breakfast
Child-friendly
City centre location
Conference facilities
Credit Cards
Dogs Allowed
Facilities for disabled
Guarded parking
No Credit cards
Non-smoking
Outside seating
Restaurant
Smoking place
Swimming pool
Takeaway
Wi-fi
Kies voorkeuren
Air-conditioning
Breakfast
Child-friendly
City centre location
Conference facilities
Credit Cards
Dogs Allowed
Facilities for disabled
Guarded parking
No Credit cards
Non-smoking
Outside seating
Restaurant
Smoking place
Swimming pool
Takeaway
Wi-fi
Toevoegen

Associated Venues

This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top