Ljubljana

Izlet v Maribor

more than a year ago

MARIBOR - Prestolnica Štajerske

Ob vznožju Pohorja stoji Maribor, skozi katerega teče reka Drava. Kljub temu, da je to drugo največje mesto v Sloveniji, ima včasih vzdušje podeželskega kraja. V času Jugoslavije je bil Maribor industrijska velesila, kasneje pa se je veliko državnih podjetij zaprlo, kar je privedlo do težavnega prehodnega obdobja, s katerim se mesto spopada še danes. V industrijskih conah si ne boste mogli kaj dosti ogledati, kljub temu pa se v mestu in okolici nahaja mnogo sijajnih naravnih, kulturnih ter zgodovinskih znamenitosti, ki so vsekakor vredne ogleda. Maribor ima kljub svoji velikosti živahno kulturo kavarn, odlične bare in restavracije ter dinamično nočno življenje, kar ga nedvomno uvršča med naše najljubše destinacije za mestni oddih. To je tako zaposleno mesto, da so ga leta 2012 razglasili za Evropsko prestolnico kulture. Ta naziv je kasneje predalo naprej, vseeno pa je še naprej kulturno središče, ki gosti mnoge izvrstne dogodke, vključno z vsakoletnim Festivalom Lent. Maribor slovi tudi po svoji dolgoletni tradiciji vina, kjer domuje najstarejša trta na svetu, vinogradi pa segajo skoraj do obrobja mesta. Na obrobju mesta je tudi Pohorje, ki nudi številne priložnosti za smučanje (predvsem za slalom in tek na smučeh), kadar ne gosti mednarodnih smučarskih tekmovanj, poleti pa ljubitelji narave raziskujejo pohorske gozdove, slapove in močvirja.


MARIBORSKI GRAD

Mariborski grad ni pretirano podoben gradu v tradicionalnem smislu, saj izgleda bolj kot elegantna upravna stavba. To je predvsem posledica številnih sprememb, ki jih je originalna gotska stavba doživela od leta 1555, ko so jo postavili kot plemiško rezidenco. V 17. stoletju so dodali renesančni utrdbeni sistem in južno fasado, v 18. stoletju pa današnje stopnišče. Danes tu domuje Pokrajinski muzej Maribor, ki se ponaša z impresivno zbirko predmetov iz okoliškega območja. 
Grajska 2, +386 (0)2 228 35 51, museum@museum-mb.si, www.museum-mb.si.
 
Špičnik, Maribor. Foto: Rok Breznik
 

STARA TRTA IN HIŠA STARE TRTE

Najstarejša trta na svetu se vije po fasadi stavbe, v kateri danes domuje muzej, ki obiskovalce pouči o kulturi vina na Štajerskem. Trta se je pri svojih 400 letih upravičeno uvrstila v Guinnessovo knjigo rekordov in še danes rodi žametovko, eno najstarejših sort slovenskega grozdja. Muzej nudi vodene oglede in se ponaša z izjemno zbirko štajerskega vina, ki je tudi naprodaj po razumni ceni. Hiša predstavlja začetno točko različnih vinskih poti, v njej pa gostijo tudi Festival Stare trte, ki poteka vsako leto septembra.
Vojašniška 8, +386 (0)2 251 51 00, stara-trta@maribor.si.

MARIBORSKA STOLNICA

Tu je prvotno stala romanska bazilika s srednjo in dvema stranskima ladja, današnjo podobo stolnice v gotskem slogu je dobila v 15. stoletju, baročni kapeli pa so dodali v 16. in 18. stoletju. V notranjosti si lahko ogledate razkošno okrašeni oltar, ki že sam po sebi razsvetli prostor. Prav tako ne spreglejte spominskega vitraža, ki so ga postavili leta 1999, ko je papež Janez Pavel II. obiskal Slovenijo. Spomladi in poleti se lahko povzpnete tudi na vrh zvonika.
Slomškov Trg 20, +386 (0)2 251 84 32, stolna.zupnija.mb@rkc.si, www.stolnicamaribor.si. 
 
Glavni trg, Maribor. Foto: Jure Kralj
 

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE

V muzeju je razstavljena impresivna zbirka materialov iz druge svetovne vojne, ko so se jugoslovanski partizani borili proti nacistični okupaciji. Lahko se dogovorite za voden ogled, kjer vam bodo podrobneje razložili vse o nacistih v Sloveniji in njihovih poizkusih germanizacije države ter o aktivnostih partizanskih borcev od leta 1941 do konca vojne, ko je bila Slovenija osvobojena.
Heroja Tomšiča 5, +386 (0)2 235 26 00, osebje@muzejno-mb.si,www.mnom.si. 

SPOMENIK ŠKOFU SLOMŠKU

Ta relativno novi kip, ki so ga postavili leta 1991, se skriva v senčnem vogalu nasproti glavnega vhoda v Mariborsko stolnico, kjer hranijo škofove posmrtne ostanke. To ni naključje, saj je bil ravno Slomšek tisti, ki je sedež nekdanje lavantinske škofije leta 1859 prenesel v Maribor. Škof Slomšek je tudi prvi Slovenec, ki je bil razglašen za svetnika – to čast mu je med obiskom Maribora leta 1999 osebno podelil papež Janez Pavel II. Poleg cerkvenih dejavnosti je bil Slomšek tudi goreč podpornik slovenščine, pripisujejo pa mu tudi zasluge za ustanovitev slovenskega sistema osnovnih šol.
Slomškov trg. 

SPOMENIK NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA (NOB)

V središču Trga svobode stoji Spomenik NOB, nedavno obnovljeni okrogli bronasti spomenik, ki so ga postavili v spomin posameznikom, ki so se uprli nacistični okupaciji in za to plačali z življenjem. Če se sprehodite okoli spomenika, boste videli vdolbena oznanila o usmrtitvah 667 ljudi, ki so jih nemške sile obsodile na smrt. Postavili so ga leta 1975, oblikoval pa ga je lokalni umetnik Slavko Tihec. Kljub otožnemu namenu so ga Mariborčani poimenovali 'Kodžak', saj spominja na plešasto glavo. 
Trg Svobode. 

MESTNI PARK

Brezhibno vzdrževani park severno od mestnega središča je zagotovo ena najboljših značilnosti Maribora. V parku se nahajajo trije ribniki, okoli katerih mrgoli mnogo različnih vrst ptic, vmes pa še kakšna želva, ki se je izvalila v priljubljenem bližnjem akvariju. Ob vznožju dreves in v njihovih vrhovih lahko opazite izredno družabne veverice, tako da boste ljubitelji narave povsem zaposleni. V čistem središču parka stoji paviljon, kjer ob nedeljah včasih potekajo koncerti, obenem pa je park tudi najboljši kraj za sprostitev v mestu. A mir in spokoj sta za odrasle, otroci bodo preveč zaposleni z drvenjem po igrišču, da bi se obremenjevali s 'sprostitvijo'. Za to bo čas kasneje v življenju. 
Mestni park Maribor.

POHORJE

V neposredni bližini Maribora se nahaja pohorsko hribovje, ki pozimi privabi na tisoče smučarjev, v toplejših mesecih pa prav tako velja za eno najbolj priljubljenih destinacij v regiji. Ena izmed glavnih atrakcij je pragozd Šumik, ki pokriva 19 hektarjev. Poleg množice potokov in padajočih voda si lahko tu ogledate dva slapova, Veliki Šumik in Mali Šumik. Samo Pohorje je pretežno poraščeno z iglastim gozdom, kjer se nahaja izobilje resnično čudovite flore in favne. Eden najbolj fascinantnih predstavnikov kluba favne je nedvomno veliki nočni pavlinček, največji metulj na celini. Tu najdemo tudi širok nabor sesalcev, žuželk, plazilcev, dvoživk in več kot 90 različnih vrst ptic. Skratka, če gre za zanimivo slovensko žival, jo lahko zagotovo najdete na Pohorju. Hribovje lahko raziskujete peš ali na kolesu, saj so na voljo številne poti in steze. Če bi radi uživali v razgledu, a niste pri volji za pešačenje, se lahko na vrh peljete tudi z gondolo in ni nas sram priznati, da je to običajno naša glavna oblika transporta. Veličasten razgled bo hitro spral kakršnekoli občutke krivde. V okolici se nahaja tudi nekaj restavracij in kavarn, kjer si lahko privoščite osvežitev, avtobus številka 6 pa vas bo v nekaj minutah pripeljal nazaj do mestnega središča.
 
Pohorje. Foto: Shutterstock
 

SPLAVARJENJE PO DRAVI

Tekom zgodovine je Drava predstavljala pomembno prometno pot za industrijo v regiji in okolici – predvsem za transport lesa. Kljub temu, da Drava danes ni več industrijsko pomembna, lahko obiskovalci še vedno doživijo plovbo po njenih deročih vodah, če se udeležijo izleta s splavom, ki ga organizira Turistična društvo Maribor. Izleti potekajo do konca oktobra in vključujejo predstavitev starodavne tradicije splavarjenja ter program tradicionalne glasbe in hrane.
Koblarjev zaliv, +386 (0)40 707 273, rezervacije@td-maribor.com, www.dravatours.com

FESTIVAL LENT

Festival Lent, ki vsako leto poteka konec junija, je v mnogih pogledih ponos in veselje Maribora. Z vseh koncev privabi več desettisočglavo množico in jo navduši z neverjetnim programom glasbe in umetnosti, tako klasične kot tudi sodobne. Festival obiščejo vsi: družine z majhnimi otroki, mladi pari in umetniški samotarji, ki v družbi piva zamišljeno zrejo v reko. Festival poteka v starem delu mesta ob Dravi, ki se prav tako imenuje Lent in zajame skoraj celotno središče mesta.
Različna prizorišča, +386 (0)2 229 40 11, +386 (0)31 479 000, vstopnice@nd-mb.si, www.festival-lent.si.

FESTIVAL STARE TRTE

Festival Stare trte je eden največjih festivalov in mestnih praznikov, ki se zaključi s svečano trgatvijo najstarejše trte na svetu. Festival vam omogoča, da spoznate najboljše štajerske in slovenske vinarje. Vabljeni ste v Hišo Stare Trte, tempelj slovenske vinogradniške tradicije in kulture, kjer se lahko udeležite kulinaričnih večerov, ali si privoščite kozarec vina. Obiščite tudi stojnice, kjer lahko ob spremljavi zabavnega programa pokušate izvrstna štajerska vina. Festival poteka vsako leto septembra.
Različna prizorišča, +386 (0)2 25 15 100, stara-trta@maribor.si, www.staratrta.si

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Obisk Maribora je najbolje začeti v dobro založenem Turistično informacijskem centru. Prijazno osebje vam lahko poda ogromno informacij o vseh znamenitostih v mestu in okoliškem podeželju. Tu lahko dobite številne brezplačne brošure, naprodaj pa so raznorazni spominki, razglednice, knjige in zemljevidi. Dogovorite se lahko tudi za vodene oglede s strokovnimi lokalnimi vodiči. 
Partizanska 6a, +386 (0)2 23 46 611, +386 (0)2 23 46 613, tic@maribor.si, www.visitmaribor.si. 

MARIBOR V ŠTEVILKAH
Število prebivalcev (občina): 114,487 Število prebivalcev (mesto): 94,809 Velikost: 147.5 km2 Poštna številka: 2000 Občinski praznik: 20. oktober Poznan po: Najstarejši trti na svetu.

Več o Mariboru na naši angleški spletni strani!

Vas zanimajo druge vodilne destinacije po slovenskih regijah?
Preberite si vse, kar morate vedeti o turistični bonih tukaj.


Vsekakor hvala za branje in če imate kakršne koli povratne informacije, bi radi slišali vaše misli na Facebooku, Instagramu ali staromodni e-pošti na ljubljana@inyourpocket.com.


Bodite na tekočem o dogajanju v Sloveniji in v Ljubljani in se naročite na naš tedenski Newsletter! Le pošljite svoje ime na slovenia@inyourpocket.com. 
Vas zanima oglaševanje? Pošljite nam e-mail na ljubljana@inyourpocket.com.

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top