Ljubljana

Kamnik

  Glavni trg 2      +386 1 831 82 50     more than a year ago

Srednjeveški biser ob vznožju Alp


V državi, ki se ponaša z očarljivimi vasmi, elegantnimi trgi in enimi najlepših mest v Evropi, lahko tako izrabimo besedo 'čudovito', da izgubi pomen. Kljub temu se je tej besedi in njenim sopomenkam praktično nemogoče izogniti, ko govorimo o Kamniku, srednjeveškem mestu, ki se nahaja 23km severovzhodno od Ljubljane. Mesto je natrpano v območje raznolike topografije, kjer se ob ostrih gorskih vrhovih nahaja gost gozd in doline, njegovo srednjeveško mestno jedro pa obdaja nedvomna eleganca. Zgodovina mesta je razvidna iz raznolike (in dobro vzdrževane) arhitekture, ki mirno združuje bogato zgodovino in sodobnost. V Kamniku prevladujejo rdeče strehe in ozke vijugaste uličice, z vedno dramatičnim ozadjem bližnjih nazobčanih alpskih vrhov. Mesto stoji ob Kamniški Bistrici, kjer ruševine gradu in vrhovi cerkva predstavljajo kontrast bujnemu okoliškemu zelenju. Kamnik lahko peš raziščemo v nekaj urah, tako da predstavlja odlično možnost za enodnevni izlet iz Ljubljane, okolica pa zahteva več časa, tako da se lahko odločite za udobno bivanje v enem od mestnih hotelov in gostišč. Mesto je tudi sijajno izhodišče za raziskovanje bližnje Velike planine in za enodnevni izlet v Volčji Potok, največji slovenski arboretum. Če se vam sprehod med izobiljem pisanih cvetlic ne bo zdel dovolj sproščujoč, lahko za vas poskrbijo v Termah Snovik. Kamnik si resnično zasluži biti opisan kot čudovit.
 
Stari grad nad Kamnikom. Foto: Ana Pogačar / Visit Kamnik
Stari grad nad Kamnikom. Foto: Ana Pogačar / Visit Kamnik

MALI GRAD
Nad mestom ponosno stoji Mali grad, ki je vreden vsake izmed strmih stopnic, po katerih se morate povzpeti, da ga dosežete. Ta grad iz 11. ali 12. stoletja je sicer v ruševinah, a kdo ne mara grajskih ruševin? Tu se nahaja tudi popolnoma ohranjena baročna kapela sv. Eligija, ki s kripto spokojno stoji na starem slovanskem pokopališču. Pravijo, da kripto varuje kamniška Veronika (pol ženska – pol kača), ki tatovom preprečuje, da bi se dokopali do njenega zaklada. Po pravici povedano, pa je Mali grad resnično vreden obiska zaradi razgleda na Kamnik. Pri ruševinah boste spoznali, kako dih jemajoče je res to mesto, kjer prevladujejo zadržane, a barvite stavbe in rdeče strehe, ki ščitijo ozke ulice. Saj res, naj vas opomnimo, da v ozadju prežijo še Kamniške Alpe, ki poskrbijo za kar se da dramatično ozadje tega razgleda, ki ga res ne smete zamuditi. 
+386 (0)1 831 82 50, info@visitkamnik.com. 
 
Mali Grad, Kamnik. Foto: Aleš Senožetnik / Visit Kamnik
Mali Grad, Kamnik. Foto: Aleš Senožetnik / Visit Kamnik

GRAD ZAPRICE IN MEDOBČINSKI MUZEJ
Razgledi se kar ne nehajo. Kratek vzpon na grič pri Šutni vas bo pripeljal do gradu Zaprice, ki stoji nasproti Malega gradu, na drugi strani železniške proge. Pred dvorcem se nahaja trata, ki nudi osupljiv razgled na Kamnik, ki zajame tako ozke ulice Glavnega trga kot tudi bolj rezidenčno zahodno stran mesta. Dvorec je bil prvotno zgrajen v 14. stoletju, tekom zadnjih sedmih stoletij pa je zamenjal veliko lastnikov in bil mnogokrat obnovljen. V prostorih gradu se nahaja Medobčinski muzej Kamnik. Bodimo iskreni, pokrajinski muzeji, ki pokrivajo tisoče let zgodovine se pogosto vlečejo, saj vam podajajo dejstvo za dejstvom za fikcijo za dejstvom, ob koncu ogleda pa o mestu ne veste nič več kot na začetku. Muzej v gradu Zaprice se uspe temu izogniti z zanimivimi razstavami in veliko mero interaktivnosti. Muzej pripoveduje zgodbo Kamnika od zgodnjega obdobja do konca 19. stoletja, zbirka pa vsebuje predmete iz različnih stoletij. Obiskovalci lahko skujejo lastne srednjeveške kamniške kovance in ustvarijo svoj kamniški mit. Razstava v pritličju se osredotoča na Kamnik skozi tisočletja, v prvem nadstropju na pohištvo (vključno z gugalnikom izredno udobnega izgleda), v drugem pa potekajo začasne razstave.
Muzejska pot 3, Kamnik, +386 (0)1 8317 662, info@muzej-kamnik-on.net, www.muzej-kamnik-on.net. 
 
Grad Zaprice, Kamnik. Foto: Jošt Gantar / Visit Kamnik
Grad Zaprice, Kamnik. Foto: Jošt Gantar / Visit Kamnik

ROJSTNA HIŠA RUDOLFA MAISTRA 
Na glavni ulici stoji majhna prenovljena hiša, kjer se na zelo eleganten način spominjajo življenja Rudolfa Maistra (1874-1934). Maister je bil vojaški oficir, politični aktivist in pesnik, ki mu lahko pripišemo zasluge za to, da ni Slovenija še manjša kot je, za kar je v veliki meri zaslužno njegovo delo po prvi svetovni vojni. Spominjajo se ga z majhno razstavo, ki pripoveduje njegovo zgodbo in zajema predmete iz njegovega življenja, kot so vojaške kape in sablje. Ogledate si lahko tudi fantastično zbirko risb tega moža (in njegovih veličastnih brkov), ki so jih narisali lokalni otroci.
Šutna 23, Kamnik, +386 (0)1 8317 662, info@muzej-kamnik-on.net, www.muzej-kamnik-on.net.

BUDNARJEVA MUZEJSKA HIŠA
Vsi smo se že spraševali, kako je izgledalo življenje pred 350 leti. Zdaj se vam ni treba več spraševati, saj se lahko podate na kratko vožnjo iz Kamnika in obiščete Budnarjevo muzejsko hišo, zelo staro domačijo, ki ohranja preprosto slovensko izročilo. Hiša združuje bivalni prostor, gospodarsko poslopje in vežo s črno kuhinjo. To je izredno podeželska vrsta kuhinje, v kateri se nahaja odprto ognjišče za peko in dimljenje mesa. Ogledate si lahko tudi kmečko izbo s tipično javorjevo mizo. Če bi radi tudi sami poskusili kakšno od kuhinjskih specialitet, morate rezervirati vnaprej, kar vsekakor priporočamo. V hiši vsake toliko časa gostijo etnografske kulturne dogodke in občasne delavnice. Večjim skupinam priporočamo, da rezervirajo vnaprej. 
Zgornje Palovče 5, Zgornje Palovče, +386 (0)51 33 65 16, +386 (0)31 52 87 47, alenka@domacija.com, www.domacija.com. 
 
Budnarjeva domačija, Kamnik. Foto: Jošt Gantar / Visit Kamnik / Slovenia info
Budnarjeva domačija, Kamnik. Foto: Jošt Gantar / Visit Kamnik / Slovenia info

TERME SNOVIK
Nismo prepričani, ali bi sploh lahko obstajala boljša lokacija za spa in wellness središče. Terme Snovik se nahajajo visoko v hribih in odkljukajo vse kar posameznik potrebuje, da si v najbolj spokojni okolici napolni baterije. Pokrajina je že skoraj pretirano lepa in popolna za pohode, ki jih organizirajo v termah. Tudi objekti v kompleksu so izvrstni, saj se ponašajo z notranjimi termalnimi bazeni in zunanjim bazenom s tobogani. Z magnezijem in kalcijem bogata voda je uradno priznana kot zdravilno sredstvo, kar prav tako ne more škoditi. Terme se ponašajo tudi z dobrim izborom savn za tiste, ki se radi spotite do zdravja. Terme Snovik ne bi mogle biti bolj družinam prijazne, tako da je to odličen izlet za vsakogar.
Snovik 7, Laze v Tuhinju, +386 (0)1 834 41 00, info@terme-snovik.si, www.terme-snovik.si.
 
Kamnik. Foto: Peter Podobnik / Visit Kamnik
Kamnik. Foto: Peter Podobnik / Visit Kamnik


ARBORETUM VOLČJI POTOK
Arboretum Volčji Potok je leta 1952 prevzela Univerza v Ljubljani in ga odprla za javnost, od takrat pa je postal največje hortikulturno mesto v Sloveniji. Ko vstopite na to 85 hektarjev veliko posest, ni težko videti zakaj. Volčji Potok je prava eksplozija barv na najbolj miroljuben način. Do koder seže pogled ga prekrivajo rože, v katerih je zastopana vsaka barva, ki si jo lahko zamislite. Prizor je zares veličasten, v arboretumu pa se ne nahajajo le cvetlice. Vrtovi kar prekipevajo od elegance. Med sprehajanjem mimo jezerc in ribnikov dobite občutek, da če bi dovolj tesno zaprli oči, bi si lahko skoraj predstavljali, da ste glava premožne družine iz preteklosti, ki nadzoruje svoje posestvo. Morda pa se to dogaja samo nam. Volčji Potok je ekološko izredno raznolik, saj znotraj njegovih meja raste več kot 2,500 različnih vrst dreves in grmičevja. Najbolje ga je obiskati spomladi ali poleti, ko začnejo rože cveteti in park gosti raznorazne razstave cvetlic. Vsako leto zacveti okoli dva milijona tulipanov, eden za vsakega Slovenca v državi. Kako romantično. Kako spektakularno.
Volčji Potok 3, 1235 Radomlje, +386 (0)1 831 23 45, info@arboretum.si, www.arboretum.si. 
 
GOLF ARBORETUM
Golf Arboretum je eno naših najljubših igrišč za golf v Sloveniji, kjer bi med tednom z veseljem odigrali igro, namesto, da moramo v službo, predvsem zaradi dih jemajočega razgleda na bližnje Kamniško-Savinjske Alpe, ki spremlja skoraj vsako luknjo. Bližina Ljubljane (približno 30 minut vožnje, odvisno od prometa) in zmerne cene čez teden prav tako ne škodijo. Priporočamo, da si po igri privoščite kosilo ali pijačo v klubski restavraciji. 
Volčji Potok 43g, Radomlje, +386 (0)51 395 777, +386 (0)1 831 80 80, info@golfarboretum.si, www.golfarboretum.si. 
 
Golf v Kamniku / Visit Kamnik
Golf v Kamniku / Visit Kamnik


OKUSI KAMNIKA
Del projekta Okusiti Slovenijo so tudi Okusi Kamnika, ki si prizadevajo tradicionalno kamniško hrano pripeljati nazaj v javnost ter številne jedi pripraviti na sodoben način. V območju Kamnika sodeluje štirinajst restavracij, ki ponujajo osupljivo raznolik izbor hrane. Glavni cilj projekta je promocija raznolikosti tradicionalne hrane v regiji, ki jo želijo povezati z lokacijami od koder hrana prihaja in ji nuditi sodobno preobrazbo. Jedi vključujejo vse od ljudske (tuhinjska fila), podeželske (prekmaš, jed iz svežih dušenih jabolk in fižola v zrnju) in meščanske (rajželjc, telečji vampi v štruci in kamniška klobasa) kuhinje, tako da ponujajo nekaj za vsakega. Odlična spletna stran www.kamnik-tourism.si zajema veliko informacij o projektu, vključno s seznamom in naslovi sodelujočih restavracij v regiji.
 
Firštov golaž, Okusi Kamnika / Visit Kamnik
Firštov golaž, Okusi Kamnika / Visit Kamnik

 
TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER 
V čistem središču Kamnika stoji Turistično informacijski center, kjer vam lahko podajo vse informacije, ki jih nismo pokrili v tem vodniku. Izredno prijazno osebje je prava enciklopedija znanja, ki vam lahko pomaga načrtovati raziskovanje okolice, za vas organizira vodene oglede in svetuje glede nakupa spominkov ter vstopnic za dogodke. Na voljo je tudi brezplačna povezava z internetom.
Glavni trg 2 +386 (0)1 831 82 50, tic@kamnik-tourism.si, https://www.visitkamnik.com/


KAMNIK V ŠTEVILKAH Število prebivalcev (občina): 29.512 Velikost (občina): 265,6 km² Občinski praznik: 29. marec Poštna številka: 1241  Poznan po: Rojstni kraj Rudolfa Maistra

Spletna stran

Associated Venues

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top