Ljubljana

Namig za izlet: Dolina Soče

more than a year ago

Po smaragdni poti


Med vzponom po vijugasti poti od Tolmina, ali spustom po južni strani Vršiča, vas bo očaralo turkizno lesketanje. Če se boste ozrli, boste videli, da gre za čarobno reko Sočo. V povodju na bregovih stoji nekaj naselij in številne vasi, ki se tu nahajajo že odkar so v 6. stoletju območje poselila slovanska plemena, predniki današnjih Slovencev. To je čudovita dolina v pravem pomenu besede, saj se v okolici vzpenja mogočno gorovje Triglavskega narodnega parka, bujni zeleni gozdovi in kristalna voda, v kateri ležijo snežno beli kamni. Dih jemajoče. To je raj za vse, ki cenite naravne lepote, ali uživate v aktivnostih na prostem, kot je pohodništvo, gorsko kolesarjenje, muharjenje, raftanje, ali jadralno padalstvo. Obiskovalce nedvomno pritegne tudi pomembna vloga, ki jo je dolina odigrala v sodobni zgodovini, saj so po tem območju med vojnama potekale ključne frontne linije. Zgodbe o vojni in dediščini območja pripovedujejo odlični notranji muzeji, muzeji na prostem, gorske steze ter zgodovinski ostanki, kot je srednjeveška trdnjava Kluže, pri čemer vse povezuje skupaj Pot miru. Kulturno gledano samozadostna Soča ponuja kamnito in peščeno umetnost, izdelke iz voska in volne, folklorne pesmi ter ples in kulinariko. Od Tolminca in bovškega sira do lokalne soške postrvi, bovških 'čomp' in sladkih sladkih kobariških štrukljev, tu lahko odkrijete ogromno poslastic.
 
Dolina Soče
Dolina Soče


REKA SOČA
Vseh 136 km reke Soče gre za praktično nedotaknjen kos narave, ki kar vabi, da ga odkrijete. Njena pot se začne v Trenti, kjer kristalno čista alpska voda izvira iz temne kraške vrzeli, potem pa hitro začne svojo pot do Jadranskega morja, pri čemer prečka mnoge naravne lepote, kot so globoke soteske in elegantni slapovi. Svetlo turkizna barva Soče si zasluži lasten odstavek. 'Absolutno izjemna' so besede, s katerimi lahko približno pričnemo opisovati misli, ki se nam porodijo ob pogledu na njeno veličastje. Za najboljše doživetje priporočamo, da jo obiščete spomladi, ko v njene pritoke steče sveže stopljeni alpski sneg. Svojo zeleno-modro barvo obdrži celo do Furlanije v severni Italiji, kar je odraz njenega čistega alpskega izvora. Soča z okolico spomladi doživi izjemen porast vodnih športov in rečnih aktivnosti: kajakaštvo, rafting, hydrospeed in muharjenje, ki ga omogoča slovita soška postrv. Skrivnostnost Soče je še vedno pri srcu domačinom, ki živijo na njenih bregovih, saj jim predstavlja neke vrste duhovno prisotnost, ki je nedvomen simbol naravne popolnosti.
www.dolina-soce.si.

SLAPOVI KOZJAK
Potok Kozjak izvira na Krnčici (2142 m) in služi kot pritok reke Soče, na svoji poti pa obsega šest slapov. Največji in najbolj impresiven je Veliki Kozjak, ki velja za enega najslikovitejših slapov v Sloveniji. Še en vrhunec predstavlja obsežna podzemna dvorana in neokrnjen bazen, za katerega predpostavljamo, da je izjemno mrzel (nismo zaplavali, saj je prepovedano), oba se nahajata 250 m nižje od Velikega Kozjaka. Če si želite ogledati slapove, se iz Kobarida odpravite proti Drežnici in zavijte takoj za Napoleonovim mostom.
TIC Kobarid, +386 (0)5 380 04 90, info.kobarid@dolina-soce.si, www.dolina-soce.si.
 
Tolminska korita / Foto: Matthew Lavrič
Tolminska korita, Dolina Soče / Foto: Matthew Lavrič

MANGARTSKO SEDLO
Najvišja gorska cesta v Sloveniji predstavlja raj za kolesarje, pešcem pa ponuja izobilje naravnih lepot. Zaradi skalnate kompozicije tu živi širok nabor gorske flore in favne. Če se sprehodite po cvetočih pobočjih, lahko morda opazite prijaznega domačega svizca in dve borovo zeleni jezeri. Če je jasen dan, si lahko jezeri in visok vrh Velikega Kleka ogledate kar s samega sedla. Degustacija sira na pašniku Mangarta je odličen izgovor za odmor med vzponom, poskusite pa lahko tudi vrhunski bovški sir, ki je rezultat več kot 700-letne tradicije sirarstva. Naslednji pravi odmor predstavlja planinska koča na vrhu, kjer si lahko privoščite skodelico vročega čaja, hladno pivo, ali hrano na žlico (npr. golaž).

TRENTARSKI MUZEJ IN INFORMACIJSKO SREDIŠČE TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA
To je pomembna postojanka za vse, ki ste željni informacij o Triglavskem narodnem parku. Kot je razvidno iz polnega imena Doma Trenta, boste tu naleteli na nenavadno naravno mešanico Julijskih Alp ter slikovite etnološke in kulturne dediščine Trente ter Doline Soče. Muzej se razteza čez več nadstropij, pri čemer stalna razstava pokriva okolje, geologijo in hidrologijo Triglavskega narodnega parka. V tretjem nadstropju se nahaja etnološka zbirka Trente, ki je posvečena zgodovini in domači kulturi, del zbirke pa predstavlja rekonstrukcija tipične lokalne hiše, alpska kmetija za pridelavo mlečnih izdelkov ter celo pašnik za ovce. Kljub na prvi pogled nedostopni lokaciji (globoko Na Logu v Trenti), je muzej popolnoma dostopen za gibalno ovirane obiskovalce, saj ima urejen dostop za invalidske vozičke, s katerimi lahko dostopate tudi do sanitarij, ali uporabite dvigalo. Kot velja za mnoge podeželske atrakcije v Sloveniji, so na voljo posebni vodeni ogledi, za katere se je potrebno dogovoriti vnaprej.
+386 (0)5 388 93 30, dom-tnp. trenta@tnp.gov.si, www.tnp.si. 
 
Kanal ob Soči / Foto: Foto: Mitja Madon
Kanal ob Soči / Foto: Foto: Mitja Madon


POT MIRU
Pot miru v Dolini Soče je dolga pot, ki so jo ustanovili leta 2000, vpisana pa je na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine. Pot povezuje muzeje na prostem, kulturno dediščino in spomenike ter ohranja ostanke soške fronte iz prve svetovne vojne, ki je bila prizorišče 12 velikih bitk med avstro-ogrskimi in italijanskimi silami. Pot se prične v vasi Log pod Mangartom, ob vhodu v rudarski rov Štoln, potem pa se vije skozi slikovito Dolino Soče in zaključi pri Mengorah. Celotna pot od Alp do Jadrana je dolga 320 km. Ko zapusti Dolino Soče, se vije čez Novo Gorico, Goriška Brda in Kraško planoto, do zaključka v Trstu. Pot je označena z informacijskimi tablami, po njej pa se lahko odpravite peš, ali s kolesom, pri čemer vas lahko od začetka Poti miru v Posočju pospremi tudi vodič.
Fundacija Poti miru v Posočju, +386 (0)5 389 01 67, info@potmiru.si, www.potmiru.si.

Tukaj lahko najdete brezplačen prenos našega zadnjega vodnika po Ljubljani v PDF obliki.

Bodite na tekočem o dogajanju v Sloveniji in v Ljubljani in se naročite na naš tedenski Newsletter! Le pošljite svoje ime na slovenia@inyourpocket.com. 
Vas zanima oglaševanje? Pošljite nam e-mail na ljubljana@inyourpocket.com.


 

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top