Ljubljana

Ste za sprehod po rimski Ljubljani, edini arheološki poti skozi središče slovenske prestolnice?

more than a year ago
Živite v Ljubljani ali njeni okolici, pa se načrtno še nikoli niste sprehodili po edini arheološki poti, ki se vije čez središče mesta? Arheologe vidite le, ko pometajo zemljo s kamnov pod cesto, za katero bi raje videli, da bi bila čimprej spet pokrita z asfaltom? Zakaj ne bi obeh zadreg združili v zanimivo priložnost za potep po poti, ki je v resnici nekakšen alter-arheo-krožni sprehod po Ljubljani?
 
ARHEOLOŠKI PARK EMONA

Že nekaj let v Ljubljani obstaja s tablami označena Pot po rimski Ljubljani, za katero ne rabiš vodiča. Le čas (približno 60 min) si vzameš, kupiš karto v Mestnem muzeju (4/2,5 EUR), zraven dobiš zemljevid (ja stari dobri tiskan zemljevid, s katerim boš videti kot turist v svojem mestu) ali pa družinski tiskan vodnik. Ne boš verjel, ampak zemljevide imajo pripravljene v 6 različnih jezikih, tako se lahko zraven še naučiš, kako se 'rimski zid' ali 'rimski vodnjak' reče po špansko, francosko, nemško, angleško ali italijansko.
 
ARHEOLOŠKI PARK EMONA ZEMLJEVID


Dolžina poti je 2 km, ker je krožna, lahko začneš praktično na katerikoli točki. Priporočamo pa klet Mestnega muzeja, kjer je so v kleti našli del nekdanje rimske ceste in posodje obcestnega gostišča.
ARHEOLOŠKI PARK EMONA          ARHEOLOŠKI PARK EMONA


OK, Emona je bila rimska kolonija, velika kot 180 olimpijskih bazenov. Imela je vse kar so imeli veliki: mogočno obzidje z vojaško posadko, kanalizacijo s podganami vred, ogrevane hiše, nekatere tudi s kopalnico, javno stranišče s prijetno toplimi sedeži, pisane mozaike, ki so se tepli z enako pisanimi stenskimi poslikavami, bogaboječe prebivalce, potepuške pse in, kot se v zadnjem času spodobi, tudi epidemijo (nekakšne kuge). Kako je teklo življenje v njej tudi že kar dobro vemo. Kogar zanima dediščina Emone, naj obišče stalno razstavo v Mestnem muzeju.
ARHEOLOŠKI PARK EMONA            ARHEOLOŠKI PARK EMONA

Torej, če živiš in/ali delaš v Ljubljani in se hkrati rad kdaj presenetiš, je Pot po rimski Ljubljani prava odločitev za enourni poletni odklop. Sprehod priporočamo samotarjem, parom, družinam in drugim (interesnim ali tematskim) skupinam ter sprehajalcem psov. Po krožni arheološki poti, ki združuje vse najpomembnejše ostaline Emone, ki so se ohranile v središču Ljubljane, se lahko do konca oktobra sprehodite od torka do nedelje med 10:00 in 18:00. Po tem datumu oba arheološka parka čez zimo zaprejo.
ARHEOLOŠKI PARK EMONA              ARHEOLOŠKI PARK EMONA

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top