s-Hertogenbosch (Nederlands)

Kamp Vught: Aanslag op je emoties

more than a year ago

‘Je moest steeds tussen de gevaren van het kampleven laveren. Daardoor heerste voortdurend de angst. Altijd op je hoede zijn. Honger en angst waren de twee factoren waarmee de Duitsers systematisch onze weerstand ondermijnden.’ Aldus Joop Citroen, die in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Vught terechtkwam. Hij overleefde de hel in de bossen onder ’s-Hertogenbosch.
 
Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught anno 2010 betekent een aanslag op je emoties. Van het kamp -met een totale oppervlakte van 350.000m2- is nog slechts een klein gedeelte over. Hier zijn een herinneringscentrum met vaste en wisselende exposities, een bewaard gebleven deel van het vroegere kampterrein en de fusilladeplaats voor geëxecuteerde gevangenen te vinden.
 
Rondleiding
Aan te raden is een rondleiding te volgen met een deskundige gids. Wij volgen Frans van Rijswijk, die deze middag een groep van zo’n vijftien belangstellenden over het kampterrein begeleidt. Het is stil als Frans het woord voert, omdat iedereen de gruwelijke feiten tot zich door moet laten dringen.
 
Indrukwekkend is het bezoek aan de nagebouwde barak, een kopie van de vele barakken die hier in de Tweede Wereldoorlog stonden. Frans vertelt over het gebrek aan privacy, behalve op de latrines. “Daar kwam geen Duitser of kampwacht ooit kijken. Ze keken wel uit, het stonk er als een bunzing. Voor de gevangenen was die ruimte ideaal om de laatste oorlogsnieuwtjes uit te wisselen met nieuwkomers.”

Opmerkingen

Social Media
Laat een bericht achter via uw email This e-mail address is not valid
Naam*

Lokatie

Bericht*
Top
City Essentials

Download our new City Essentials app

download 4.5