Ljubljana

Izlet na Bled

more than a year ago

Prava alpska pravljica

Če bi turist ali popotnik napisal seznam idealnih estetskih značilnosti, ki si jih želi od kraja, bi na njem verjetno našli: veliko modro jezero, idiličen otok, ikonično cerkev ter grad, ki stoji visoko na hribu. Blejsko jezero se ponaša z vsem tem, za povrh pa še sredi otoka ponosno stoji cerkev. Bled je z dobrim razlogom ena najbolj priljubljenih destinacij v Sloveniji, saj ne bi mogel biti bolj slikovit. To je eno najbolj osupljivih alpskih letovišč, ki ponuja nekaj za vsakega obiskovalca, stare, mlade, željne aktivnosti in željne sprostitve. Bled je resnično definicija spokoja. Središčna točka je edini slovenski otok, majhno zatočišče, kjer prevladuje očarljiva cerkev. V samostojnem zvoniku se lahko poučite o zgodovini merjenja časa, preden se odpravite na kos tradicionalne potice, pri čemer lahko izbirate med neštetimi nadevi. Na približno 130m nadmorske višine stoji Blejski grad, ki velja za najstarejši grad v Sloveniji in zaščitniško bdi nad jezerom. Seveda pa je glavna zvezda samo jezero z lesketajočo modro-zeleno vodo, ki je tako izredno čista, da se to že skoraj ne spodobi. Okoli jezera se vije 6km dolga pot, ki nudi enega najbolj spokojnih sprehodov, ki smo jih kdaj doživeli. Težko bi našli bolj sproščujoče doživetje kot počasen sprehod na soncu, mimo kristalno čist vode, v kateri leži odsev alpskih gora. Naj vas ne odvrne naraščajoče število turistov, saj si Blejsko jezero zasluži čisto vsakega obiskovalca.
 
Bled / Shutterstock
Photo: Bled / Shutterstock
 

Blejski grad

Visoko na pečini nad jezerom in mestom stoji Blejski grad, ki izgleda, kot da bi ga vzeli iz otroških sanj. Uradno velja za najstarejši grad v Sloveniji, saj je bil v zapisih omenjen že leta 1011, leta 2011 pa je praznoval že svojo 1000. obletnico. Grad so tekom stoletij zelo neorganizirano dograjevali, dandanes pa predstavlja fotogenično mešanico različnih slogov. Na grajski posesti se nahaja več zanimivosti, vključno z majhnim, a poučnim muzejem, ki predstavlja zgodovine pokrajine od prvih naselbin do danes, kapelo iz 16. stoletja, vinsko kletjo, zeliščno galerijo, rekonstrukcijo Gutenbergovega tiskarskega stroja (ki še danes neumorno tiska spominske listine za obiskovalce) in seveda restavracijo z dih jemajočim razgledom na jezero in oddaljene gore.
 

Blejski otok

Izmed vseh estetskih čudes Blejskega jezera je Blejski otok nedvomno najbolj nepozaben. Otok z dobrim razlogom krasi naslovnico tega in večine drugih vodnikov po Bledu in Sloveniji, saj je nenazadnje edini pravi otok v celotni državi. Vsekakor ni ogromen, lahko pa rečemo, da je majhen, a popolno oblikovan. Otok je dostopen samo s čolnom, tako ali tako pa si ne moremo zamisliti prevoznega sredstva, s katerim bi ga raje obiskali. Na otoku tako vizualno kot kulturno najbolj izstopa cerkev Matere božje na jezeru. V zapisih je bila prvič omenjena v 12. stoletju, njena zgodovina pa je še precej daljša, saj je od časa prvotne gradnje doživela že veliko renovacij. Cerkev vsako leto obišče na tisoče obiskovalcev, saj se tu nahaja Zvon želja, ki naj bi prinesel srečo vsakemu, ki ga pozvoni. Časopis USA Today je cerkev uvrstil na svoj seznam najlepših cerkva na svetu. Poleg cerkve lahko na otoku najdemo zvonik s slovito mehansko nihajno uro, ki za delovanje ne potrebuje niti kančka elektrike. Na otoku si lahko ogledate tudi razstavo nekaj najlepših primerkov slovenske umetnosti iz preteklosti pa do danes ter zanimivo trajno razstavo narodnih noš. Preden se vrnete na obalo, svoj obisk zaključite s pokušino potice v privlačni kavarni.
 
Photo: Bled / Shutterstock
Ko se tla zlijejo v nebo. Photo: Bled / Shutterstock
 

Cerkev Matere božje 

Cerkev Matere božje na jezeru je najbolj ikonična značilnost najbolj ikonične znamenitosti v Sloveniji. Podoba cerkve na Blejskem otoku vsako leto na Bled in v Slovenijo privabi ogromno število radovednih obiskovalcev. Cerkev je vredno obiskati že samo zaradi lokacije, prav tako pa jo obdajajo številne legende in zgodovina. Tu so prvotno postavili majhno leseno kapelo, ki so jo kasneje razširili v cerkev in tekom stoletij večkrat prenovili. V notranjosti prevladuje vzdušje zadržane elegance, kjer najbolj izstopa upodobitev Križevega pota. Zlati baročni oltar predstavlja eleganten kontrast zbledelim freskam, največ pozornosti pa je deležen Zvon želja. Zgodba njegovega nastanka je nenavadna mešanica dejstev in fikcije. Gospa, ki je živela na Blejskem gradu, naj bi dala po moževi nasilni smrti zvonec izdelati iz svojega nakita. Ko so zvonec poskušali s čolnom prepeljati na otok, se je pojavila nevihta, ki je čoln in ves tovor (tako človeški kot okrasni) potopila na dno jezera. Gospa je bila tako užaloščena, da je odšla v rimski samostan, kasneje pa je njena smrt papeža tako pretresla, da je naročil izdelavo novega zvonca, ki so ga potem pripeljali na Bled. Nismo sicer povsem prepričani v resničnost zgodbe, kljub temu pa je neizpodbitno dejstvo, da so zvonec, ki tu danes odmeva, izdelali v Rimu. Vsakemu, ki ga pozvoni, naj bi prinesel srečo, tako da ga vsekakor obiščite, ko boste na otoku.

Soteska Vintgar

Severno od Gorja, le 4km od Bleda se nahaja ena najbolj spektakularnih naravnih znamenitosti v Sloveniji. Soteska Vintgar oz. Blejski vintgar je nastal v obdobju zadnje ledene dobe, ko so premiki ledenikov preusmerili kristalne vode reke Radovne na severovzhod, kjer se je počasi vrezala v apnenčast teren in ustvarila do 100m visoke stene soteske. Sotesko so uradno odkrili šele leta 1891, nemudoma pa so prepoznali njeno naravno lepoto in pričeli z gradnjo 1,6km dolge lesene pešpoti, ki se je za javnost odprla komaj dve leti kasneje, 26. avgusta 1893. Tekom zadnjega stoletja so pešpot večkrat obnovili, še vedno pa izgleda tako kot ob odprtju. Dandanes osuple obiskovalce popelje mimo brzic, bazenov in preraščenih čeri do 16m visokega slapu Šum, ki se nahaja na koncu soteske in velja za največji potočni slap v Sloveniji. Če obiščete regijo, nikakor ne smete zamuditi tega kratkega, a dih jemajočega pohoda!

Učni čebeljnak

Na Bledu si lahko privoščite dober zdrav slovenski med, a ne preden ste si ga zaslužili! Če se udeležite vodenega ogleda, ki traja eno do dve uri, si boste lahko ogledali okoli 50 čebeljih družin pri delu (če pridete v času sezone), občudovali tradicionalne ročno poslikane panjske končnice ter se podučili o življenju slovite marljive kranjske čebele. Šele po koncu ogleda boste lahko pokusili in kupili zlati pridelek. Delavnice poslikave panjskih končnic potekajo pod tipičnim slovenskim kozolcem, otroci pa lahko uživajo v dnevih naravoslovja. Vašo skupino, ki jo lahko sestavlja do 20-30 obiskovalcev, bo vodil čebelar Blaž Ambrožič. Čebelnjak se nahaja južno od Bleda, v naselju Selo pri Bledu.
 
Photo: Bled / Shutterstock
Na Bled s kolesom. Photo: Bled / Shutterstock
 

Čolni Pletne

Domačini pravijo, da nisi zares obiskal Bleda, dokler se ne pelješ s tradicionalnim čolnom, imenovanim pletna. Ime verjetno izvira iz nemške besede 'plateboot', ki pomeni čoln z ravnim dnom, njegovi začetki pa segajo v konec 16. stoletja. Čoln upravlja pletnar, kar je še danes zelo cenjen poklic, ki se prenaša iz roda v rod, saj je zelo težko resnično obvladati tehniko veslanja v stoje. Dovolite, da vas s  pletno popeljejo na drugo stran jezera, pred soncem ali dežjem pa vas bo ščitila barvita strešna ponjava. Vkrcate se na razširjenem delu krme, špičast premec pa je usmerjen na drugo stran turkiznih voda, ali neposredno v otok. Pomoli za pletne se nahajajo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v Veliki Zaki.

Fijakerji

Blejski kočijaži (fijakerji) so ponosni na svojo tradicijo in vožnjo s konjsko vprego ponujajo vse dni v letu. Vožnjo z bližnjimi si lahko privoščite ne glede na to, ali sije sonce ali dežuje, saj bodo s posebnimi dežniki poskrbeli, da vam vreme ne pokvari doživetja. Tradicija je vidna predvsem v uniformi fijakerjev, ki jo med drugim sestavlja »lajbeč« (suknjič) z vezenimi rubinasto rdečimi gorenjskimi nageljni in cilinder, ki med vožnjo veselo poskakuje. Popeljejo vas lahko skoraj kamorkoli v okolici Blejskega jezera ali dlje, pri čemer bodo celo počakali, da zaključite s svojo romantično večerjo ali pijačo, da vas odpeljejo nazaj. Fijakerje lahko poleti najdete pred Festivalno dvorano, v času zimske sezone pa jih lahko pokličete po telefonu. Bližnjim lahko podarite tudi darilni bon za vožnjo s kočijo.
 

IEDC Poslovna šola Bled

Slovita Blejska IEDC velja za eno najbolj inovativnih poslovnih šol v vsej Srednji in Vzhodni Evropi, že odkar je leta 1986 prvič odprla svoja vrata, zato je uspela vzpostaviti odlične vezi s poslovno skupnostjo po celi regiji in onkraj le-te. Šola ponuja obsežen nabor programov, pri čemer 80 % udeležencev prihaja izven Slovenije, več kot tretjina pa jih opravlja funkcijo višjih managerjev. V šoli ima sedež več pomembnih mednarodnih ustanov, vključno s slovensko vejo United Nations Global Compact. IEDC ima prostore v čudovitih sodobnih objektih, ki se nahajajo le nekaj korakov od obale Blejskega jezera, kar zagotovo ne škodi njihovi privlačnosti.

 

Blejska kremšnita

Na Bledu so že desetletja poznane kremne rezine, ki so postale tudi simbol mesta. Sicer jih lahko kupite tudi drugje, a blejske so enostavno najboljše. Ištvan Lukačevič, nekdanji vodja slaščičarne hotela Park je dolga leta preizkušal recepte, preden mu je končno uspelo. Njegove kremšnite, ki jih pripravljajo v hotelski slaščičarni in prodajajo v kavarni nasproti hotela, so izredno slavne. Kaj je njihova skrivnost? Pravzaprav ni nobene skrivnosti – štejejo le izkušnje, ki jih imajo blejski slaščičarji v izobilju. Tu strežejo kremšnite že od leta 1953, oktobra 2013 pa so pripravili 12 milijonti kos, ki ga je pospremilo veliko slavja na vsakoletnem festivalu v njihovo čast. Naj vas premamimo z receptom: zlata hrustljava skorjica iz maslenega testa (zmešana z maslom, ne margarino), izvrstna vaniljeva krema ravno prave gostote (s točno določeno količino moke – če je je preveč, kremna rezina ne bo dobra, če je je premalo, se bo med rezanjem sesedla), plast stepene smetane, hrustljava plast maslenega testa in za veliki zaključek še radodaren posip sladkorja v prahu. Vidite? Se vam že cedijo sline.


Bled v številkah

Število prebivalcev (občina): 7.835 Število prebivalcev (mesto): 4.929 Velikost: 72.3 km2  Občinski praznik: 10 April Poštna številka: 4260 Poznan po: Blejskem otoku, Blejskem gradu

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top