Ljubljana

Kam s turističnim bonom po Sloveniji?

more than a year ago

Ljubljana se nahaja v središču majhne države Slovenije, tako metaforično kot tudi geografsko. Letošnje poletje odkrijte slovenska mesta in znamenitosti, ki so posute po celotni Sloveniji. Glede na majhnost države boste lahko organizirali več enodnevnih izletov, za daljši postanek na turističnih destinacijah pa vam priporočamo, da uporabite turistični bon s katerim boste odkrili več!

Top 5 idej kam s turističnim bonom po Sloveniji

 
Izdelovanje čipke, Idrija
 

Idrija 


Ob omembi Idrije večina Slovencev nemudoma pomisli na živo srebro in idrijsko čipko, čemur včasih sledijo še idrijski žlikrofi. Leta 1490 so tu odkrili drugo največje nahajališče živega srebra na svetu, kar je vodilo do skoraj 500 let izobilja in z rudarstvom povezane rasti, med ženami ter hčerami rudarjev pa se je razvila unikatna tradicija izdelave čipke, ki se nadaljuje še danes. To pomembno trojico zaključijo idrijski žlikrofi, raviolom podobna kulinarična specialiteta, ki je leta 2010 postala prva uradno zaščitena slovenska jed in prvi slovenski izdelek, ki je od Evropske unije prejel oznako Zajamčena tradicionalna posebnost. Vse to bi bilo za večino krajev s približno 12,000 prebivalci dovolj, da jih postavi na zemljevid, turistična ponudba Idrije pa obsega precej več kot le te najslavnejše elemente. Idrija je enostavno dostopna s sredozemske obale in Ljubljane, kljub temu pa se zdi, kot da jo skrivajo tri planote, ki se ji bližajo z vseh strani. Zahvaljujoč tej naravni lepoti (ki vključuje prvi slovenski zaščiteni naravni spomenik) in uvidu, ki je lokalne industrije spodbudil, da so poleg rudarstva razvijale tudi druge panoge, se je lahko Idrija izognila gospodarskim stiskam, ki so prizadele druga bivša rudarska mesta ter zacvetela kot turistična destinacija – pri čemer je turistični vrhunec dosegla leta 2011 s prejemom naziva Evropska destinacija odličnosti, čemur je leta 2012 sledila uvrstitev na prestižni UNESCO seznam svetovne dediščine.

Štanjel 


Vaš obisk Krasa ne bo popoln, če se ne boste odpravili na izlet v Štanjel, ki velja za eno najstarejših naselij v regiji. Štanjel je slikovito naselje na pobočju hriba, ki slovi po svojem izobilju očarljivih starih stavb, vključno z gradom, nekaj zanimivimi zgodovinskimi cerkvami in številnimi drugimi zanimivostmi. Grad je bil postavljen v srednjem veku, danes pa je poznan po svoji umetnostni galeriji, kjer si lahko ogledate stalno razstavo del slikarja in grafika Lojzeta Spacala (1907 – 2000). Cerkev sv. Danijela so prvotno postavili v 15. stoletju, znana pa je predvsem po svojem nenavadnem stolpu limonaste oblike, ki so ga zgradili leta 1609. Če boste obiskali Štanjel, ne zamudite Ferrarijevega vrta, ki se nahaja na robu naselja, ob vznožju hriba. Vrt so oblikovali med leti 1920 in 1930, danes pa je zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena, kjer se lahko sprehajate in uživate v rožah in terasah.
 
Ferrarijev vrt, Štanjel
Ferrarijev vrt, Štanjel
 

Velika Planina 


Velika planina pokriva 577 hektarjev pašnikov in pod skupnim imenom združuje več planot, ki tvorijo največjo alpsko pašno planino v Sloveniji. Le kratko vožnjo stran od Kamnika se na 1500 m nadmorske višine nahaja ogromno pastirskih stanov, ki so obkroženi s smrekovimi gozdovi. To je res poseben kraj, ki si ga morate nujno ogledati, če se znajdete v bližini Kamnika ali Ljubljane. Ko pride maj, začne na planoti močno prevladovati zelena barva, ki je prepredena z vijoličnimi odtenki cvetoče kamniške murke (Nigritella Lithopolitanica). V okolici lenobno stojijo koče s strehami iz borovih skodel, ki so resnično unikatne in jih najdemo le v tej gorski deželi. V ozadju pa se vzpenjajo številni mogočni vrhovi, ki segajo nad 2500 m in skrbijo za čudovito ozadje te pokrajine. Pastirsko naselje poleti resnično zaživi in ohranja stoletne tradicije. Na vrhu stoji kapela Marije Snežne, ki zaščitniško bdi nad naseljem. Turistično naselje morda res nima toliko zgodovine, a vseeno za njim stoji zanimiva zgodba, razgled pa je iz te vzdignjene točke še toliko bolj izjemen. Na različnih točkah se nahajajo številna gostišča, ki utrujenim pohodnikom nudijo odlično hrano, ki prihaja neposredno iz zgodovine te čudovite pokrajine.
 
Velika Planina
Velika Planina
  

Velenje  


Velenje je najmlajše mesto in sedež istoimenske občine v Sloveniji. To je živahno mesto, ki kar poka po šivih z zanimivostmi, obenem pa gosti številne dogodke, ki ga navdajajo z energijo. Začetki starega Velenja segajo v 13. stoletje, konec 1950ih pa so ga prenovili, kar mu je dalo nov zagon. Velenje je vsekakor vredno obiskati, saj se ponaša s sodobno arhitekturo, elegantnimi odprtimi prostori in prizorišči za dogodke ter čudovito obrečno promenado. Mesto je daleč najbolj živahno v poletnih mesecih, ko lahko prebivalci v največji možni meri uživajo ob treh slikovitih jezerih. Obala največjega jezera ima plažo, ki se lahko kosa s katerokoli obmorsko, obiskovalci pa lahko uživajo v preživljanju dneva na plaži, kljub temu, da je najbližja morska obala oddaljena 180 km. Kljub zaposlenosti in vrvežu novega dela mesta, Velenje ne pusti, da bi le-to zasenčilo njegovo preteklost. Južno od mesta stoji veličastni 700-letni grad, ki velja za enega najbolje ohranjenih gradov v državi. V njem domuje lokalni muzej, kjer je razstavljena obsežna zbirka zgodovinskih predmetov iz Šaleške doline in največja zbirka afriške umetnosti v Sloveniji. Obiščete lahko tudi Muzej usnjarstva, ki predstavlja 210 let lokalne usnjarske obrti in Muzej premogovništva, ki se nahajata v bližnjem Šoštanju. Velenjsko podeželje obiskovalcem nudi nešteto zanimivosti, saj omogoča številne aktivnosti na prostem, mnoge turistične kmetije pa samo čakajo, da sprejmejo goste in jih premamijo s svojimi tradicionalnimi kulinaričnimi dobrotami.
 
Grad Velenje
Grad Velenje 
 

Pohorje 


V neposredni bližini Maribora se nahaja pohorsko hribovje, ki pozimi privabi na tisoče smučarjev, v toplejših mesecih pa prav tako velja za eno najbolj priljubljenih destinacij v regiji. Ena izmed glavnih atrakcij je pragozd Šumik, ki pokriva 19 hektarjev. Poleg množice potokov in padajočih voda si lahko tu ogledate dva slapova, Veliki Šumik in Mali Šumik. Samo Pohorje je pretežno poraščeno z iglastim gozdom, kjer se nahaja izobilje resnično čudovite flore in favne. Eden najbolj fascinantnih predstavnikov kluba favne je nedvomno veliki nočni pavlinček, največji metulj na celini. Tu najdemo tudi širok nabor sesalcev, žuželk, plazilcev, dvoživk in več kot 90 različnih vrst ptic. Skratka, če gre za zanimivo slovensko žival, jo lahko zagotovo najdete na Pohorju. Hribovje lahko raziskujete peš ali na kolesu, saj so na voljo številne poti in steze. Če bi radi uživali v razgledu, a niste pri volji za pešačenje, se lahko na vrh peljete tudi z gondolo in ni nas sram priznati, da je to običajno naša glavna oblika transporta. Veličasten razgled bo hitro spral kakršnekoli občutke krivde. V okolici se nahaja tudi nekaj restavracij in kavarn, kjer si lahko privoščite osvežitev, avtobus številka 6 pa vas bo v nekaj minutah pripeljal nazaj do mestnega središča.
 
Mariborsko Pohorje
Pohorje

Tukaj lahko najdete brezplačen prenos našega zadnjega vodnika po Ljubljani v PDF obliki.

Bodite na tekočem o dogajanju v Sloveniji in v Ljubljani in se naročite na naš tedenski Newsletter! Le pošljite svoje ime na slovenia@inyourpocket.com. 
Vas zanima oglaševanje? Pošljite nam e-mail na ljubljana@inyourpocket.com.


 

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top