Ljubljana

Intervju z Ano Roš

more than a year ago
Ana Roš je izjemna chefinja v Hiši Franko, mednarodno priznani restavraciji, ki se nahaja v Kobaridu, v slovenski, dih jemajoči Soški dolini. Z sodelavcem Valterjem Kramarjem sta prevzela tradicionalno gostilno, ki so jo nekoč vodili Valterjevi starši ter jo spremenila v vrhunsko fine dining restavracijo in gostišče, kar je Slovenijo postavilo na svetovni kulinarični zemljevid. Valter je v restavraciji vodja strežbe in sommelier. Med slovenskimi in italijanskimi gurmani je Hiša Franko že dolgo znana po svoji izjemni kakovosti, na svetovni ravni pa se je beseda o Aninih talentih pričela širiti šele pred nekaj leti. K temu je pripomogel njen nastop na Netflixovi televizijski seriji Chef’s Table, leta 2017 pa je prejela še naziv Najboljša chefinja na svetu. Istega leta je Hiša Franko osvojila naziv Best Restaurant in Slovenia na prvi podelitvi The Slovenia Restaurant Awards, za povrh pa je bila Anina in Valterjeva sodobna vaška restavracija uvrščena še med 100 najboljših restavracij na svetu. Kljub temu, da ima Ana te dni neverjetno natrpan urnik, tako v restavraciji kot izven le-te, smo si uspeli izboriti nekaj njenega časa za hiter klepet o tem, kako je biti v središču gastronomskega orkana.
 
Ana Roš of Hiša Franko / Foto: Haut de Game
Ana Roš, Hiša Franko / Foto: Haut de Game


ČESTITKE OB PREJETJU DVEH MICHELINOVIH ZVEZDIC! KAKŠNI SO VAŠI OBČUTKI OB PRIZNANJU SLAVNEGA FRANCOSKEGA VODNIKA?
Mislim, da je bil Michelin vodnik potreben v Sloveniji in to je nekaj, kar lahko resnično vidite iz rezultatov. V prvem letu smo prejeli kar 5 restavracij z 1 Michelinovo zvezdico in 1 restavracijo z dvema Michelinovima zvezdicama. Glede na to, da ima Slovenija le dva milijona prebivalcev in če upoštevamo tudi dejstvo, da Slovenija ni tako turistično obljudena destinacija, kar pomeni, da imamo veliko restavracij, ki so bile omenjen v vodiču, katere ne kuhajo za tuje turiste, temveč za domačine. In to, da je Michelin lahko našel te kraje in restavracije, ki je vključil v svoj vodnik, ne glede na to ali imajo Michelinovo zvezdico ali Michelin plate, je nekaj posebnega. Moja napoved za naslednje leto? Iskreno verjamem, da tisti, ki so letos bili razočarani nad podelitvijo, bodo spremenili to razočaranje v boj in bodo s tem postali še boljši ter tako prepričali Michelinov vodnik, da si zaslužijo Michelinovo zvezdico. Rekla bi, da bomo v naslednjem letu prejeli še 3 nove restavracije z  Michelinovo zvezdico. 

PRAVKAR STE PREJELI KUP NAGRAD… JE BILO VSE TO DEL VAŠEGA VELIKEGA NAČRTA?
Nikoli nisem načrtovala prejemanja nagrad. Naša restavracija se trudi biti dobra, se vsak dan izboljšati in imeti veliko srečnih gostov.

ZAKAJ JE TRAJALO TAKO DOLGO, DA SE JE RAZVEDELO ZA HIŠO FRANKO? 
Zato ker gre Hiša Franko čez proces naravnega razvoja, ki poteka korak za korakom, tako da je trajalo nekaj časa, da smo se uveljavili. Prav tako naš kraj ni kulinarična destinacija in nismo obkroženi z restavracijami našega standarda – potrebovali smo nekaj časa, da smo popotnike in gurmane prepričali, naj Hišo Franko dodajo na svoj seznam obiskov.
 
 Foto / Hiša Franko

KAKO OSTAJATE PRIZEMLJENI IN POLNI ENERGIJE?
Poskušam ostati skromna, ohranjati odlično fizično kondicijo in imeti okoli sebe pozitivne ljudi.

STE SE V KUHANJE ZALJUBILI ŠE PREDEN STE PRESTOPILI PRAG KUHINJE HIŠE FRANKO ALI KASNEJE?
Ko sem bila mlajša, si nisem nikoli mislila, da bom postala chefinja. Imela sem povsem drugačne sanje. V kuhinjo me je pripeljala vrsta naključij, tako da lahko rečem, da sem sledila svojemu življenju in svojemu srcu ter se znašla v prostoru, za katerega nikoli nisem pričakovala, da se bo razvil v mojo kariero.

STE BILI VEDNO USTVARJALNI, ALI STE SE ZAČELI KREATIVNO UDEJSTVOVATI ŠELE, KO STE POSTALI CHEFINJA? 
Prepričana sem, da ustvarjalnost ni nekaj kar dobiš, temveč nekaj, kar ti je dano – to je talent. Nekateri ljudje so bolj razumski drugi pa bolj ustvarjalni. Moja mama je vedno govorila, da ne glede na to, kaj bi počela, bi to počela na ustvarjalen način.

KAJ TUJCEM POVESTE O SLOVENIJI, NJENI HRANI IN VINU? 
Zelo je zelena in zelo izvirna, saj je polno avtentičnih izdelkov. Slovenija je alpska in mediteranska dežela z nižinami na madžarski meji, kar pomeni, da ima ene izmed najbolj raznolikih produktov in kuhinj na svetu. 
 
Revival of brodetto / Hiša Franko
Revival of brodetto / Hiša Franko

KAJ JE RAZLIKA MED TRADICIONALNO IN SODOBNO SLOVENSKO KUHINJO? 
Mislim, da je sodobna kuhinja reinterpretacija tradicionalne. 

NAHAJATE SE LE NEKAJ MINUT OD ITALIJANSKE MEJE… KAKO SE DRŽAVI RAZLIKUJETA PO KUHINJI IN KULTURI HRANE? 
Ljudje so se vedno preseljevali čez meje, tako da imamo na italijanski strani meje veliko skupnost slovencev, ki živijo v mestecu Čedad (Cividale del Friuli). Njihova kultura hrane je popolnoma enaka naši. Rekla bi, da so naše tradicije v Soški dolini bolj podobne tistim v italijanski regiji Furlanija – Julijska krajina (Friuli Venezia Giulia) kot pa tistim, ki jih najdemo drugod po Sloveniji. Mislim, da geografska lega in zgodovina krajev vplive na hrano narekujeta precej bolj, kot si lahko predstavljamo. Meja ni tisto, kar določa, kje se ena tradicija začne in druga konča. Mislim, da gre za neke vrste zlitje obeh krajev.

ALI SE VAŠI OTROCI KDAJ NAVELIČAJO LIGNJEV, PRIŽELJCA IN STARANEGA TOLMINCA ZA VEČERJO?
No, doma naši obroki ne izgledajo tako kot tisti, ki jih pripravljamo v restavraciji. Z družino pravzaprav jemo zelo enostavno, izredno kakovostno in svežo hrano, ki je večinoma sestavljena iz zelenjave ter je daleč od visoke kulinarike, ki jo za naše goste pripravljamo v restavraciji.

Preberite več o Michelinovih zvezdicah v Sloveniji tukaj!
Preberite več o zmagovalnih restavracijah The Slovenia Restaurant Awards tukaj!

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top