Ljubljana

Ljubljanski grad

  Grajska Planota 1      +386 (0)1 306 42 93     more than a year ago
Na Grajskem griču stoji veličastni Ljubljanski grad in prevladuje v južni panorami mesta. Grad stoji na kraju bivših utrdb, na hribu, ki se razteza v južni del starega mesta. Današnji nabor stavb izvira iz 16. stoletja, iz obdobja nujne obnove, ki je sledila potresu leta 1511, nekatere pa so dodali kasneje. Podobno kot grad Wawel v Krakovu na Poljskem, je tudi Ljubljanski grad tekom stoletij služil kot kraljeva rezidenca in vojašnica.
Ljubljanski grad
Foto: Ljubljanski grad

Ljubljanski grad in njegove zanimivosti

Danes je za turiste najzanimivejši Razgledni stolp, ki je bil zgrajen v 19. stoletju, leta 1982 pa ga je dala vlada povišati še za 1,2m. V stolpu si lahko ogledate 12-minutno projekcijo z naslovom Virtualni grad, ki v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, ruščini, hrvaščini ali slovenščini predstavi zanimivo in informativno zgodovino gradu. V istem nadstropju boste našli majhna vrata, ki se odprejo na stopnišče približno stotih rdečih litoželeznih stopnic, pri čemer je vsaka individualno okrašena s podobo stolpa in mestnega zmaja, ki vas bodo pripeljale do vrha stolpa. Na vrhu so vrata, ki  vodijo do majhne razgledne ploščadi (če ne marate višine, vam jo močno odsvetujemo), ki nudi sijajen razgled na mesto. Če pod stolpom sledite majhnemu stopnišču v kotu dvorišča, boste prišli do drobne kapele sv. Jurija, enega najstarejših delov gradu.
 
Ljubljanski grad
Foto: Ljubljanski grad

Ljubljanski grad, slovenska umetnost in kultura

Po cesarjevem naročilu so jo leta 1489 posvetili sv. Juriju, zavetniku Ljubljane. Kasneje so jo prenovili v baročnem slogu, leta 1747 pa okrasili z grbi več kot 60 kranjskih deželnih glavarjev, vključno s Hermanom in Ulrikom Celjskim, Henrikom Goriškim in ljubljanskim škofom Krištofom Ravbarjem. Zdaj si lahko na gradu ogledate tudi stalno razstavo Slovenska zgodovina in obiščete majhno umetnostno galerijo, kjer potekajo začasne razstave. Na gradu se nahaja še kavarna, restavracija in trgovinica s spominki. Ljubljanski grad je priljubljeno prizorišče za lokalne poroke, poleti tu potekajo koncerti, julija pa zelo obiskan kino na prostem. Do gradu vodi več manjših poti iz starega dela mesta, do vrha pa vas lahko pripelje tudi vzpenjača, ki se nahaja ob Lutkovnem gledališču in tržnici.

Spletna stran

Socialne povezave:


Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top