Ljubljana

Okusi Ljubljane

more than a year ago
Izberite domače okuse! V okviru projekta Okusi Ljubljane so vam v izbranih restavracijah na voljo tradicionalne ljubljanske jedi iz sestavin lokalnega izvora, pripravljene na sodobne načine.

Na stičišču Sredozemlja, alpskega sveta in Panonske nižine

Kulinarična ponudba Ljubljane je od nekdaj raznovrstna. Slovenija in Ljubljana se nahajata na stičišču različnih kulinaričnih svetov.
 
Okusi Ljubljane / Visit Ljubljana
Okusi Ljubljane / Visit Ljubljana

V slovenski kuhinji se v prvi vrsti odražajo vplivi kuhinj Sredozemlja, alpskega sveta in Panonske nižine. V novejšem času so se jim opazno pridružili še vplivi Balkanske ter nekaterih drugih mednarodnih kuhinj.

Ljubljansko kulinariko zaznamuje tudi bogastvo sestavin. Med najbolj značilnimi je zelenjava s predmestnih vrtov. Nepogrešljivo je seveda tudi meso, v prvi vrsti govedina in perutnina s kmetij Osrednje Slovenije, nekoč pa tudi meso različnih ptic.
 

Podeželske sestavine po meščanskem okusu

Na podeželju so v krušnih pečeh vedno pripravljali izjemen domač kruh, mestne pekarne pa to tradicijo ohranjajo in razvijajo še danes. Bogastvo slovenskih voda zastopajo sladkovodne in morske ribe, raki, školjke ter seveda za Ljubljano nekoč posebej značilne žabe. Vedno je bila na voljo tudi bogata izbira sadja - tistega iz sadovnjakov v bližnji okolici, pa tudi južnega sadja s Primorske.
 
Okusi Ljubljane / Visit Ljubljana
Okusi Ljubljane / Visit Ljubljana
Avtor projekta, priznani etnolog Janez Bogataj, je izbral jedi, ki so bile priljubljene pri meščanih Ljubljane v 19. in prvi polovici 20. stoletja, nato pa so se na jedilnikih restavracij vse bolj umikale mednarodni ponudbi. Lokalni kuharski mojstri, med njimi tudi mednarodno uveljavljena imena kot so Janez Bratož, Igor Jagodic in Andrej Kuhar, so po njegovih napotkih te jedi prilagodili sodobnemu času.

Besedilo in slike iz Visit Ljubljana
 

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top