Ljubljana

Top 10 izletov po Sloveniji

more than a year ago

Čeprav Slovenijo velikokrat na zemljevidu spregledajo, tega državica ne bi smela jemati osebno. Njen kompleks majhnosti je v resnici njena največja prioriteta: razdalje so majhne, prehodi iz kraja v kraj kratki, raznolikost pa izjemna. Poleg znanih mest in središč umetnosti kot so Ljubljana, Maribor, Koper in Piran, ki že stoletje privabljajo obiskovalce v Sloveniji, najdemo tudi čudovite obale, alpska jezera in gore. Izbrali smo top 10 izletov po Sloveniji, v katerih lahko vse to preizkusite in si dogodivščine shranite v edinstvenem spominu.


1. BLEJSKO JEZERO

Blejsko jezero je enostavno ena najbolj romantičnih destinacij na celem kontinentu. Kristalno modro jezero, ki ga varuje grad, kateri se vzpenja nad vodami. V sredini jezera se nahaja idiličen otok, ki še dodatno krepi občutek, da gledamo prizor iz Disneyjeve pravljice.
Preberite več tukaj.
 
Blejsko jezero / Foto: Jošt Gantar / Bled Slovenia
Blejsko jezero. Foto: Jošt Gantar / Bled Slovenia
 

2. POSESTVO BRDO

Čarobno posestvo Brdo se ponaša z neokrnjeno naravo in več kot 500-letno zgodovino. Posestvo gosti najpomembnejše vladne in protokolarne dogodke, večino leta pa je skrbno vzdrževani Park Brdo odprt za javnost. Park ponuja raznolik izbor aktivnosti, kot je vožnja s kočijo, okušanje vrhunske kuhinje, igranje golf in organiziranje piknikov.
Preberite več tukaj.
 
Brdo pri Kranju
Brdo pri Kranju
 

3. KOBILARNA LIPICA

Lipica je svetovno znana po svojih belih lipicancih, kobilarna pa ima že več kot 400-letno zgodovino. Konji so izredno elegantni, še posebej ob prikazu dresure in elementov španske jahalne šole. Največje občudovanje gledalcev pa vzbujajo elementi “šole nad zemljo”.
Preberite več tukaj.
 
Iz filma
Posnetek iz filma "Miracle of the White Stallions" (1963), o reševanju (med drugim) Lipicancev v 2. svetovni vojni / Kobilarna Lipica
 

4. LJUBLJANSKI GRAD

Verjetno najbolj prepoznavna znamenitost prestolnice, Ljubljanski grad, stoji na vrhu hriba, okrog katerega je kasneje zraslo mesto. Grad je bil tekom stoletij večkrat obnovljen in je poln zanimivosti, a že razgledi, ki jih ponuja, so zadosten razlog za obisk.
Preberite več tukaj.
 
Razgledna ploščad / Foto: Ljubljanski Grad
Razgledna ploščad / Foto: Ljubljanski Grad

5. LOGARSKA DOLINA

Resnično osupljiva alpska ledeniška dolina, Logarska dolina, se nahaja globoko v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. To je odlična izhodiščna točka za mnoge čudovite pohode, saj se ponaša z naravnost dih jemajočimi naravnimi znamenitostmi. 
Preberite več tukaj.
 
Foto: Krajinski park Logarska dolina
Foto: Krajinski park Logarska dolina

6. PIRAN

Pravijo, da je Piran Jadranskemu morju to, kar je Bled Alpam in Slovenija, kot celota, Osrednji Evropi: droben, prijazen in nadvse slikovit. Ponaša se z najimenitnejšim trgom v Sloveniji in cerkvijo, ki ima  eno najbolj dramatičnih lokacij v Evropi, tako da boste našli več kot dovolj priložnosti, da se zaljubite v mesto.
Preberite več tukaj.
 
Piran. Foto: lucekkk / Shutterstock
Piran. Foto: lucekkk / Shutterstock
 

7. POSTOJNSKA JAMA

Postojna je dom najbolj obiskane kraške jame v Evropi, v kateri so odkrili že več kot 20 km podzemnih rovov. Odprta je vse dni v letu, a le delček teh rovov je odprt za splošno javnost. Veličastnost te jame enostavno ne moremo opisati le z besedami. 
Preberite več tukaj.
 
Foto: Postojnska jama
Foto: Postojnska jama

8. SOČA

S svojimi smaragdno zelenimi vodami, reka Soča vsako leto pritegne nove občudovalce. Soča je zatočišče za tiste, ki imajo radi bolj pustolovsko plat vodnih športov in tudi tiste, ki se raje sprostijo z mirnim popoldnevom ribolova.
Preberite več tukaj.
 
Soča / Foto: Foto: Urša Drofenik
Soča / Foto: Urša Drofenik 
 

9. ŠKOCJANSKE JAME

Škocjanske jame so ene izmed le treh jam na svetu, ki so vpisane v UNESCO svetovno dediščino. Jame se nahajajo tik ob naselju Divača, v njih pa se skriva obilo krasnih lokacij, ki vas vabijo, da jih odkrijete. 
Preberite več tukaj.
 
Foto: Park Škocjanske jame
Foto: Park Škocjanske jame

10. TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Triglavski narodni park pokriva 4 % slovenskega ozemlja in predstavlja osupljivo pokrajino nazobčanih vrhov ter bujnih dolin in gozdov. Središče parka je največja slovenska gora Triglav, z vrhom na 2864 m nadmorske višine.
Preberite več tukaj.
 
Foto: Triglavski narodni park
CFoto: Triglavski narodni park


Najboljši dnevni izleti iz Ljubljane!
Več idej za top izlete po Sloveniji!

Komentarji

Poveži preko socialnih medijev
google sign in button
Pustite komentar z uporabo elektronskega sporočila This e-mail address is not valid
Prosimo vnesite vaše ime*

Prosimo sporočite vašo lokacijo

Vpišite vaše sporočilo*
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Find out more here. AGREE
Top